От 100 лв. сметка за ток в Енерго Про оставали само 7,63 лева

Мисия Варна

29-03-2013, 15:50

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Обискираха офисите на Енерго Про, ЧЕЗ и ЕVN

Енергото печата брошури, ще ни ограмотява къде отиват парите ни

Енерго Про е решила да обяснява къде отиват парите на гражданите, с печатането на рекламни флаери. Брошурките трябва да ни ограмотят къде отиват парите ни от сметките за еленергия.

"Къде отиват Вашите пари за ток?" в информационен флаер, който съдържа подробна информация за разплащанията, които компанията извършва след плащането на сметките за електроенергия от клиентите, съобщават от електроразпределителното дружество. Информацията според тях показвала пътя, който изминават парите на битовите клиенти на компанията, след като заплатят сметките си за електроенергия. Във флаера се разглежда конкретен пример – от сметка в размер на 100 лева, заплатена на касите на компанията, в Енерго Про остават само 7,63 лева.

"С тези средства компанията трябва да изгражда и поддържа мрежите средно и ниско напрежение, да организира аварийни екипи, да поддържа центрове за обслужване на клиенти и денонощен телефонен център, и като цяло да извършва дейността си по разпределение и снабдяване с електроенергия. Останалите 92,37 лева се превеждат на други енергийни предприятия и държавата", жалват се от компанията. Инициативата за флаера била поредната стъпка в кампанията "ЕНЕРГО-прозрачност".

"Нашето желание е начинът, по който се определят цените на електрическата енергията, да бъде прозрачен и разбран от обществото", коментира Стефан Абаджиев, член на Управителния съвет на Енерго Про. Според не го в обществото битувало погрешното впечатление, че парите от сметките за електроенергия остават в електроразпределителните дружества. "Истината е, че намирайки се в края на веригата производство – пренос - разпределение и снабдяване с електроенергия, електроразпределителните дружества са "касите" на цялата електроенергийна система в страната. С тази инициатива искаме да обясним на нашите клиенти, че 92% от техните пари само преминават през нашата компания и се превеждат на другите участници в енергийната система", уточни Абаджиев.