Поне с 80 км в час към Златните

Животът

01-04-2013, 14:54

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Кметът Бозов поиска ограниченията за скоростта да паднат

Ограничението за скоростта по пътя за Златните да бъде променено от 60 на 80 километра в час. Това поиска днес временният кмет на Варна Христо Бозов от областня управител Коста Базитов. Двамата разговаряха за първи път не в качеството си на заместници на Кирил Йорданов, каквито доскоро бяха, а като градоначалник и губернатор. Основна грижа на иначе официалния им разговор, проведен на 4 очи, бил предстоящият туристически сезон.

"Няма пречка колите от Горчивата чешма до Т-образното кръстовище да се движат с по-голяма скорост, тъй като отсечката е с четири ленти, а в района има подлези и пешеходни пътеки", обясни кметът. Той поискал от областния и осветление за следващия участък от пътя - от Т-образното кръстовище преди Аладжа манастир до светофара на Златни пясъци.
Варна има нужда от нови туристически атракции, единодушни бяха двамата градски управници. Така се родила идеята всяка от буните на градския плаж да се сдобие със скулптурна фигура, с която да се идентифицира. Логично, пред правителството ще бъде поставен и въпросът за ремонт на брегоукрепителните съоръжения, които са държавна собственост и се рушат.
На среща с премиера Марин Райков утре Коста Базитов ще търси решение за свлачището на „Трифон Зарезан”. Той ще лобира пред Министерски съвет и за това различни имоти държавна собственост да бъдат деактуване като общински. На първо време - 7 дка северно от ресторант "Хоризонт" в Морската за обособяване на място за разходка на домашни любимци. В същото време Бозов и Базитов ще търсят оптимално решение на проблема с колите в парка. За да бъдат решавани по-бързо проблемите на Варна областният управител или негов представител ще участват всеки понеделник в оперативките н общинската админстрация.
Коста Базитов обяви, че в най-кратки срокове ще бъде завършена спортната зала на училище "Елин Пелин", за която правителството отпусна 1 млн. лева. Според него не било проблем, че общинската администрация не се е побрала в отпуснатата й сума, а е предложила проект за над 1,2 млн. лева. Залите в Пловдив и София, построени със същия транш, били доста по-скъпи, а разликата била покрита от общинските бюджети, задочно контрира той лидера на ГЕРБ Иван Портних, който на сесията на Общинския съвет миналата сряда попита зам.-кмета по образование Калинка Попстефанова защо отпуснатите преди 3 месеца 4 милиона лева от държавния бюджет за нова спортна зала и 3 детски градини не се използват. Защо въпреки уверенията на кметската администрация, че има готови проекти и строителството ще започне веднага след осигуряване на финансирането, вече 3 месеца нещата се протакат и изместват с по-високи от заложените суми, с внезапно изникнали проблеми със собственици на терените и забавени процедури за избор на изпълнител.
До края на май ще бъде готова алеята на спорта в Морската градина, съобщи още Базитов.Тя е част от започналото възстановяване на Станчовата алея в парка, която беше затворена заради укрепването на брега.