Варненски ученици спечелиха конкурс на НАСА

Животът

02-04-2013, 13:01

Снимка:

Varnautre.bg/ Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Учителите им се наредиха на второ място в проект "Одисей"

Две първи места в конкурс с подкрепата на НАСА са извоювали ученици от курсовете по астрономия към варненската обсерватория "Николай Коперник". В спечелилите групи са участвали общо 17 ученици. 15 от тях са от Математическата гимназия и по един от Хуманитарна гимназия и Четвърта езикова гимназия.
В продължение на една година учениците се са обучавали по физика и астрономия по програма "Космонавтика и астрономия". Младежите са разработили два проекта за космически градове върху и до астероиди, които са представили в категориите за 10 и 11 клас. Така те са станали първенци в тези категории, заедно с колегите си от Румъния и Индия. Ръководители на проектите са д-р Веселка Радева от Астрономическа обсерватория "Николай Коперник" и Силвия Захариева от Математическа гимназия "Д-р Петър Берон".

Другият не по-малък успех е второто място на учители по проект на Европейската комисия - "Одисей". Това са д-р Ева Божурова, Павел Попов от Математическа гимназия и Юлия Янчева от Четвърта езикова гимназия.