Един по-различен и екологичен Великден

Животът

03-04-2013, 11:00

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Да боядисаме яйцата с естествени бои

Магазините вече са заредени с разнообразни боички за яйца. Всяка от тях има колкото еднакво, толкова и различно различно съдржание. Експертите споделят, че прахчетата и различните субстанции за обагряне са безвредни, но няма гаранция за отделни случаи.

Ако искаме нашите яйца да са шарени и екологични и не на послендо място 100% безвредни, можем да ги боядисаме с естествени продукти от природата. Оцветяването на великденските яйца с дарове от природата става при самото варене

За да получите червени яйца може да използвате люспи от червен лук, слива, червено цвекло. За син цвят използвайте червено зеле, понякога и боровинки, бъз. Жълтите яйца са свежи и зареждат с настроение, техният цвят се получава с невен, куркума или люспи от лук. Виолетово обагряне става с боровинки, тъмно грозде, къпини, а за тъмнолилави нюанси е подходящ хибискусът.

За почитателите на розовите яйчица се препоръчват червени горски плодове, боровинки и череши. Кафяв цвят се получава, когато варите яйцата с кафе, тъмен чай, орехови листа, а за портокалов цвят може да се доверите на тъмни люспи от лук, чили на прах или морков (корен). Като говорим за еко-Великден, няма как да пропуснем цвета на екологията - зелено. Яйца в този цвят се получават с отвара от коприва.