Безработните във Варна са почти 10 000

Животът

04-04-2013, 10:33

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

rkoleva

Всичко от Автора

8,5% безработица във Варненско

Равнището на безработица във Варненска област през месец февруари е 8,5%, като намалява с 0,1 пункта в сравнение с предходния месеци. Това съобщиха от Регионалната служба по заетостта във Варна. Регистрираните безработни в бюрата по труда от областта са 18 926, при 19 094 за миналия месец. Този спад се дължи на по-големият брой лица, започнали работа на първичен пазар на труда.

В град Варна броят на регистрираните безработни през февруари е 9 968 при 10 095 през януари и намаляват със 127 души. Равнището на безработица в града е 5,7% при 5,8% през предходния месец. 

През февруари е имало обявени 511 като от тях най-много са обили в сферата на транспорта, следвани от държавното управление, търговията, хотелиерство и ресторантьорство  и селско стопанство.

По програми за заетост са били обявени 43 работни места. През 2013 г. ще се изпълняват 12 регионални програми за заетост на безработни във Варненско, съобщиха още Бюрото по труда. Те са за общините Аксаково, Варна, Вълчи дол, Ветрино, Суворово, Аврен, Провадия, Бяла, Дългопол, Белослав, Девня и Долни чифлик. Ще бъдат разкрити 97 работни места за срок до 6 месеца.

Дейностите, които ще се изпълняват са поддържане и почистване на улици, отводнителни съоръжения и тротоарни настилки, полагане на пътна маркировка и вертикална сигнализация, премахване на нерегламентирани сметища, опазване на обществения ред, почистване и поддръжка на гробищните паркове, почистване на речни корита и дейности по организиране на културно-масови мероприятия в клубовете на пенсионера в различни населени места в областта.