Красен Кралев отказа на СДС

Мисия Варна

05-04-2013, 20:14

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Водач на листата е бившият председател на Демократическата партия Валентин Цветков, който бе в щаба на Николай Недков на местните избори

Ръководството на СДС във Варна няма да бъде на избираеми места в листата на коалицията, с която партията ще се явява на парламентарните избори. Въпреки, че несменяемият син председател на местно ниво Цанко Цветанов бе номиниран за водач, листата води бившият председател на Демократическата партия Валентин Цветков. Цветков бе в щаба на Николай Недков на местните избори за кмет. Второто място е за бившата общинска съветничка от партия "Гергьовден" Кремена Йорданова. Трети е Димитър Филипов, а четвърти Свилен Радев от земеделците. На заседание на националния изпълнителен съвет дори се завъртя името на Румен Христов, който казал, че е съгласен да бъде водач във Варна. Днес в Русе обаче Христов заявил в тесен приятелски кръг, че е склонен изобщо да се оттегли от кампанията. От място в листите вече се отказа и бившият депутат от Атака Димитър Карбов. Сред кандидатите за народни представители обаче най-вероятно ще попадне общинският съветник от СДС Желез Железов. 
Националното партийно ръководство няколко месеца преговаряше с много по-известни личности в политическия живот. Примерът е Красен Кралев, който е сред основателите на СДС и доскоро член на ръководството на "Новото време". Кралев се е отказал от СДС. Причината е, че поставил условие Цанко Цветанов да бъде отстранен от председателското място. Според Кралев именно Цветанов носи цялата отговорност за обезличаването на СДС във Варна. По думите му, бащата на осъден на доживотен затвор за жестоко убийство не може да гради имиджа на политическа сила и да печели доверието на избирателите. И към момента обаче  Цветанов се крепи на поста. Междувременно един от основните му опоненти - Тодор Тодоров, влезе в гражданската квота на ГЕРБ. Той е член на техническата комисия на Българската федерация по гимнастика и треньор на Йордан Йовчев. Тодоров е сред основателите на СДС и последователно след всеки изборен неуспех настояваше за оставката на Цветанов, припомни Дарик. Няколко пъти беше нарочван за изключване, докато не напусна партията при окончателното й разпадане тази зима.