Възстановяват свличането до Дървения мост с пари от фонд "Бедствия" (ВИДЕО)

Премиерът Марин Райков мина покрай гигантските строежи между Трифон Зарезан и Слънчев ден, за да види двете свлачища

През прахоляк и строителна техника прелетя днес кортежът на премиера Марин Райков, за да стигне до двете свлачища на някогашния панорамен път за Златни пясъци. Нито път, нито панорама са останали там. Пътят е тръгнал към морето заради активизирало се свлачище до спирка "Заимов". А панорамата е скрита от гигантски нови хотели, които никнат в свлачищната зона под пътя. 

Защо ще укрепвате свлачището, щом няма водопроводна канализация и всичко отново ще подгизне и ще тръгне към морето, нетърпеливо попита премиерът, след като изслуша историческа справка за пропадналия бряг край Трифон Зарезан. Представителите на Община Варна и "Геозащита" опитаха да го убедят, че трябва да бъде реализиран проектът за възстановяване на пътя с помощта на естакада. Така отпадала нуждата да се чака свлачището окончателно да се успокои, а също и да бъдат изкупувани частни терени. Сумата, нужна за естакадата, е 13.5 млн лева. Тя е непосилна за бюджета на общината.

Най-добрият вариант е парите да бъдат осигурени чрез европроект. В Оперативните програми за следващия програмен приод обаче няма предвидени средства за укрепване на свлачища, заяви областният управител Коста Базитов. Според премиера Райков обаче това едва ли е така, а трябва внимателно да се проучат всички възможности и, ако трябва, да се работи по включването на това перо.

Далеч по-оптимистична е прогнозата за по-новото свлачище по Панорамния път - това до спирка "Заимов" над курорта "Слънчев ден". Тук скатът е успешно укрепен през 1999-та г. Затова сега трябва само да бъде ремонтиран пропадналият тротоар. Това се случило след тежка ВиК авария, която буквално наводнила терена и довела до свличането. След спирането на водоснабдяването в района нивото на водата паднало с 6 метра.

Ремонтът там трябва да бъде финансиран от фонд "Бедствия и аварии" обясниха общинарите на премиера. Според тях още следващата седмица може да бъде възложено проектирането на възстановителните работи. Това трябвало да направи "Геозащита", планирала укрепването на ската преди 14 г. Изпълнението пък било ангажимент на ВиК, чиято инсталация причинила затварянето на пътя.