Златните монети от Бяла намерени в керамичен съд

Туризъм

10-04-2013, 14:24

Снимка:

© BGNES

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

4,44 е общото тегло на 23-каратовите солиди намерени на нос Св. Атанас

Седем златни монети, открити на нос Свети Атанас край Бяла показаха днес в Археологическият музей във Варна. Златото е от средата на шести век, съобщи на ръководителят на разкопките край Бяла - доц. Валери Йотов. 

Монетите са били открити в керамичен съд с капаче. Една от тях е от времето на император Юстин I (518-527), който е основател на Юстиниановата династия. Останалите са сечени по време на управлението на Юстиниан I Велики (527-565). Около 4,44 грама е общото тегло на монетите, като съдържанието на злато в тях е 98% или 23 карата. 

Подобни  на юстиниановите монети наречени "солиди", са открити само на 6 места по Черноморието, уточни доц. Йотов. По думите му, нумизматичната стойност на всеки от "солидите" е около 300 евро. Разкопките на нос Свети Атанас продължават. Намерените седем солида ще се съхраняват в музея в Бяла. 

Скоро ще започне реставрация и консервация на обекта, където е намерено съкровището, стана ясно пък от кмета на Бяла Анастас Трендафилов. Консервацията става възможна благодарение на спечелен проект от общината на стойност 5 млн. лв. Той трябва да завърши до края на октомври.