Отмениха оправдателните присъди за "козирката убиец"

Мисия Варна

10-04-2013, 14:41

Снимка:

Impact Press Group/Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Прокуратурата посочва, че са допуснати сериозни нарушения, свързани с доказателствените материали

Върховният касационен съд (ВКС) отмени оправдателните присъди по делото за "козирката убиец", която се срути на 2 януари 2008 година и причини смъртта на 22 - годишната студентка Гергана Велинова. Касационният съд върна делото  за ново разглеждане на Апелативния съд във Варна.
Пресслужбата на съда припомня, че в средата на октомври миналата година Варненският апелативен съд потвърди оправдателните присъди за всичките 7 подсъдими по това дело. Тогава те бяха признати за невиновни по обвинението за немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, довела до срутване на козирката и смъртта на момичето. Това са арх. Васка Рачева – гл. проектант на проекта за промяна на предназначението на обекта от магазин в банков офис, арх. Владимир Рачев – проектантът, изготвил техническата документация на обекта, Кирил Видолов – проектант по част "Конструкции" на Технически инвестиционен проект, Живко Николов – осъществил техническия контрол по част "Конструкции", арх. Наска Люцканова – участъков архитект при район "Одесос", Станка Калчева – управител на "Гарант Консулт" – изготвил и осъществил строителния надзор, Паско Ташков – инженер конструктор към "Гарант Консулт" и консултант на строителния надзор.

 

В касационния протест прокуратурата посочи допуснати съществени нарушения на процесуални правила, свързани с оценка на събраните доказателствени материали. Според обвинението, с потвърждаването на оправдателната първоинстанционна присъда, въззивният съд е допуснал и нарушения на закона. За изхода на това производство основен е въпросът дали падналата козирка представлява конструктивен елемент на сградата или е архитектурен детайл. От отговора на този въпрос може да бъде направен извод за задълженията на всеки един от подсъдимите, свързани с осъществяване на професионалната им функция на проектанти, конструктори и лица, осъществяващи строителен надзор на обекта.

Припомняме, че Варненският апелативен съд възприе изводите на първата съдебна инстанция по отношение на това, че козирката е представлявала архитектурен детайл, а не конструктивен елемент и е преценил, че този детайл не е било необходимо да бъде отразен в техническия проект, съставен от архитектите Рачеви. Тези изводи не се споделят от върховните съдии. Според вещите лица козирката е елемент, свързан с конструкцията на сградата и е неразделна част от нея. Конзолата (козирката) е била част от конструкцията на сградата още към момента на построяването й - през 1966 г. Според ВКС, въз основа на неправилната оценка на естеството на тази част от сградата, въззивният съд е изградил и неправилни изводи за професионалните задължения на всеки един от подсъдимите, който е имал отношение към изпълнението на строителните работи по обекта.

 

Върховните магистрати считат, че Апелативният съд неправилно е приел, че никой от подсъдимите не е имал ангажимент да изследва козирката или да следи за изпълнението на монтажните работи по фасадата на сградата. ВКС определя като неправилна още една преценка на втората съдебна инстанция, според която станалото на 2 януари 2008 година на бул.”Осми Приморски полк” във Варна е класически случай на случайно деяние. Основание за това заключение Апелативният  съд намери във факта, че падналият отсек от конзолата не е бил само над фасадата на ”ПИБ”. Срутването е започнало от левия край на козирката (зоната между входа на Райфайзенбанк” и магазина за захарни изделия).
    
В касационното решение се посочва, че постановената изцяло оправдателна присъда по отношение на арх. Наска Люцканова – участъков архитект при район „Одесос” не е протестирана и вече е влязла в сила.  Решението на ВКС, което отменя оправдателните присъди по делото за "козирката убиец", и връща делото за ново разглеждане на Апелативния съд във Варна не подлежи на обжалване.