Избрани Новини
Нов начин да понижим кръвното си налягане
Закуската трябва да е с високо съдържание на протеини
Съдържащите се в яйцата химични съединения пептиди, които изграждат белтъците, успешно понижават стойностите на кръвното налягане, се казва в ново китайско изследване, цитирано от британския сайт "Dailymail.co.uk".
Учените допълват, че пептидите притежават способността да забавят или блокират действието на веществата, отделяни в организма, които повишават кръвното налягане.
Проучването сочи още, че пептидите в белтъка на яйцата могат да се превърнат в ценен източник при производството на медикаменти, прилагани при хипертония.
Още през 2009 г. медици от университета в Алберта (Канада) разкриха, че яйчните протеини понижава кръвното налягане, свързвайки се с ензимите в стомаха.
След което се синтезира протеин, който ограничава действието на друг ензим ангиотензин (произвеждан в черния дроб). Точно ангиотензинът стеснява кръвоносните съдове, а оттам нивото на кръвното налягане се покачва.
Диетолози от университета в Мисури пък коментират, че закуската с повишено съдържание на протеини (сред които и яйчни) е надежден начин за регулиране на апетита и ограничаване в приема на храни, съдържащи висок процент мазнини и захар.