Варна победи Пловдив за Младежка столица, премина във втори кръг

Животът

11-04-2013, 10:06

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Морският град е единствен за България, който остана в надпреварата

Кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица за 2016 година е одобрена за участие във втория кръг на конкурса на Европейския младежки форум. Шест града преминават първия кръг - Badajoz (Испания), Galway (Ирландия), Ganja (Азербайджан), La Laguna (Испания), Варна (България) и Вилнюс (Литва). Тези градове ще продължат да се конкурират за получаване на титлата и ще имат възможност да представят програма с културни, социални и политически събития, свързани с младежта.

Варна е единственият град в България, който ще се бори в надпреварата. В първия етап на конкурса Варна се справи с конкуренцията на градове като Ла Коруня (Испания), Гран Канария (Испания), Коня (Турция), Лимасол (Кипър) и Пловдив (България) и преминава на втория кръг. Печелившият град ще бъде обявен на 23 ноември.
Както и при предишни конкурси, Европейска столица на младежта 2016 г. ще насърчи прилагането на Хартата на Съвета на Европа за участие на младите хора в живота на общините и регионите, чрез прилагане на нови идеи и иновационни проекти. Европейска младежка столица е титла, инициирана от Европейския младежки форум. Сега се провежда осмо издание на конкурса. Първата титла Европейска столица на младежта бе присъдена на Ротердам през 2009 г. През следващите години удостоени със званието са Торино, Антверпен, Марибор, Солун и Клуж Напока.