Лекарите съветват: Не давайте диетични млека на децата

Животът

12-04-2013, 15:31

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Според последните данни от 2007г., варненчетата консумират по-малко мляко, за сметка на сирена и кашкавали

През последните години се наблюдава тенденция някои от майките, пазещи диети, да дават нискомаслени млека и на децата си. Тази практика обаче е абсолютно погрешна предупреждават лекарите.

Според д-р Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене” в Националния център по обществено здраве и анализи(НЦОЗА), до седемгодишна възраст, малчуганите трябва да приемат само пълномаслени млечни продукти, а не нискомаслени и обезмаслени варианти. По думите на специалиста, всяко дете на възраст до 7 години трябва да приема минимум 350 мл. мляко на ден, независимо под каква форма – кисело или прясно мляко, в десерт, в застройки на супи или в заливки на ястия. Пълномасленото мляко и яйцата всъщност са едни от най-балансираните продукти и трябва да присъстват в ежедневното меню на подрастващите.

На пресконференция във Варна за здравословното хранене на най-малките, д-р Рангелова оповести също данни от последното национално проучване от 2007 година. Според въпросното изследване на НЦОЗА, варненчетата не консумират достатъчно мляко, като дневният прием на дете, установен преди шест години, е средно по 190 мл на ден, за сметка на завишено похапване на кашкавали и сирена. В същото време, данните показват, че децата в останалите градове на страната консумират средно по 257 мл. мляко на ден. Данните показват още, че в национален мащаб, 35% от децата на възраст от една до 3 годинки биват хранени с нискомаслени млека.

Храненето на децата във Варна не се различава особено от това на връстниците им в страната. Коментира д-р Людмила Поптомова от Регионалната здравна инспекция в морската столица. Тя увери, че в последните години менюто в детските градини и яслите значително се е променило, като се спазват всички изисквания. И все пак, има трудности, призна тя. По думи на специалиста, всичко се свежда до индивидуалните хранителни навици на децата, а роля имат и педагозите в градините. Особено важно е и родителите да вложат търпение, за да ги приучат да се хранят правилно.