(Не)мирните протести: От днес до пладне

Мисия Варна

14-04-2013, 22:40

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Скандиращите във Варна - вече поименно

Край на мирните протести обявиха от днес протестиращите във Варна. Или поне тези от тях, които все още претендират да изразяват желанията, целите и недоволството на 120 000, 200 000, 400 000 (поне) варненци - според това какво черпят днес в шатрата за софри до палатковия лагер. Снощи, например, ще да е било много специално. Малко след полунощ някой писа във ФБ от името на Младен Живков - човекът, който в първите дни на палатковия лагер разчувства мнозина със съдбата си на млад безработен баща от Берковица. След серия от противоречиви изяви - нецензурни изблици, гладна стачка на пресекулки и провокации, феновете му рязко намаляха. В няколко от групите на протеста в социалната мрежа се появи подписано от Младен съобщение, че малко по-рано от Групата на дакелите са атакували палатковия лагер и са заплашвали обитателите му. Доста смела постъпка на малобройните "дакели" срещу мощната лагерна агитка, подкрепена от 20-ина столични "вносители на революция". Оказа се обаче, че всички членове на Групата са на линия в чата, никой от тях не дава показания в 1-во РПУ - според твърденията, и "информаторът" би отбой. Цитираните от него имена са на хора, с които трудно могат да бъдат свързани членовете на "Обединени Варненци за Варна", каквото е официалното име на дакелите според подадената в съда регистрация. До нея се стигна след като емисари на различни партии и клиентелистки групи в общината опитаха да яхнат протестите чрез групата, активно преговаряща с администрацията и съвета. Някои дори им откраднаха името и предложиха да го върнат само ако бъдат приети при дакелите. Други пък откровено се навъртаха на срещите, за да извлекат лични девиденти. За да спарт спекулациите Ивайло Василев, Мартин Аргиров (собственик на вече легендарния дакел Чочо) и Александър Арамов регистрираха "Обединени Варненци за Варна". Така те отлюспиха всички, опитали се да заложат лични цели - свои или на благодетелите си, в недоволството на варненци.

Няколко часа след нощната провокация, напрежението ескалира и в неделя по обед армията от палатковия лагер нахлу в сградата на Драматичния театър. Секунди след като водачът на листата Лиляна Павлова приключи обръщението си към актива на партията във Варна в залата се чуха викове "Мафия, мафия". Веднага след първите протестиращи в сградата влязоха полицаите, ескортиращи протеста, които успяха да извадят най-агресивните навън. После всички входове бяха обсадени и протестиращите замечтаха за обсада. Скоро обаче свърши и музикалната програма на сцената и гербажиите предпочетоха да излязат от сградата въпреки пороя от обиди.
Всъщност определението "протестиращи" е прекалено общо и безлично за 30-ината варненци, останали след многохилядните шествия на жителите на града срещу монополите. Дали пък при тази бройка не е по-разумно да наричаме със собствените им имена участниците в тези протестни изблици? Като например Тошко, който днес разнасяше бесилката, известен на полицията с многобройните си присъди за кражби на коли. Или самият Младен Живков, който днес се изхрачи в лицето на председателя на Общинския съвет, въпреки че е в изпитателен срок след присъда. Или поетесата Маргарита, която на два пъти опита да разреши с бой наболели протестни проблеми - веднъж, докато делеше власт в Национално обединение "Грамада" с Калина Павлова и втори път при обсъждането на проблемите с варненския кучкарник. Или младежите, вечно търсещи сблъсък с полицаите. Тримата, чиито действия ясно се открояват на всеки видеозапис, били членове на международната организация A.C.A.B "All Cop[per]s Are Bastards" (Всички ченгета са копелета). Целта им е да провокират служителите на реда и за всяка предизвикана от тях реакция получават определен бонус. Той пък ги води към наградата - личен пистолет с изографисано името на притежателя върху него. Проблемът е, че един от групата сериозно води на приятелите си с цели 3 задържания от началото на протестите. За сметка на това другите пък получили днес пари от един бивш общински съветник. Докато "отличникът" на А.C.A.B. закъснявал за уречения час пред общината. Човекът, чиято физиономия не им е позната, но по-възрастните казват, че бил и бивш затворник, раздал на хората в палатковия лагер по някой лев - ей така, от уважение към упоритостта им. Платил и пътните разходи на софийската група. "Да не е някой кандидат и да ни се мазни за гласове, бе", подозрителни били столичани. "Не, даже не се представи", успокоявали ги домакините.
Докато пред Театъра крещяха, храчеха и заплашваха, до входа на Морската градина беше слънчево, забавно, полезно и задружно. Стотици хора донесоха ненужни вещи за споделяне. Хиляди минаха да си харесат джунджурия, играчка, дрешка или книга напълно без пари. Акцията "Танто за кукуриго" на "Варна действа", които замениха протестите с почистване на Морската и ремонт на детски площадки, имаше голям успех днес. Помагаха им и от "Варненци за Варна", които пък се ангажираха да променят правилника на Общинския съвет така, че във всяка от дейностите му да има граждански контрол. Такъв малко по малко вече влиза и в кметската администрация.
В късния следобед времето се промени. Провокиращото революционни мисли за промяна и нов живот слънце се скри и заваля успокояващ душите и страстите дъжд. Така след пладне страстите утихнаха, но протестиращите отново бяха на поста си - този път във ФК, където кампания откриваше БСП. Тук сред стотиците червени активисти и засилената охрана от полиция и сотаджии нашите протестиращи бяха тихи и възпитани. Нямаше крясъци, само коментари под сурдинка. Нямаше свирки, бесило и храчки. Някои дори успяха дълго да разговарят с лидера на БСП Сергей Станишев и да го попитат за коментара му относно откраднатия от Борислав Гуцанов плакат, за цената на тока и за неудачното определение "циркаджии" на експремиера към протестиращите.
Според непотвърдена информация от протестиращи полицията във ФК връчила два акта на Младен Живков - за бесилото за съветници, издигнато пред Общината, и за заплюването на председателя Апостолов. Имено това попречило на острието на недоволните да атакува подобаващо червените. По този повод нова словесна битка се разгоря тази вечер във форумите на протеста във ФБ. Някои от организаторите, които сега отказват да участват в лумпенски изстъпления, обвиниха (не)мирно протестиращите в пристрастие - викали по ГЕРБ, а мълчали на БСП.