10 години затвор за изнасилвач на старица

Крими

15-04-2013, 14:58

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Мъжът бил с 4 промила алкохол в кръвта, когато нахлул в дома на 85-годишната жена

10 години затвор при първоначален строг режим е наказанието, което Девненският районен съд присъди на Сезгин Иляз от село Брестак. Той е обвинен в брутално изнасилване на 85-годишна жена, осъществено с насилие и при условията на опасен рецидив. Инцидентът е от началото на ноември миналата година. 35-годишният мъж се възползва от привилегията на съкратеното съдебно следствие, като си призна вината. Съдът му присъди 15 години затвор и след като се съобрази с разпоредбите на закона намали с 1/3 размера на наказанието. Иляз е осъден да заплати обещетение на пострадалата възрастна жена в размер на 6000 лева, както и близо 1000 лева разходи по делото.
Общо 7 пъти е бил осъждан Иляз, като наказанието по последното му осъждане, отново за изнасилване, той изтърпял в началото на юни 2012 година. Без семейство, без работа и със сериозна зависимост към алкохола Сезгин постоянно си създавал неприятности. Бил сприхав, невъздържан, а след няколко чаши алкохол трудно се контролирал и налитал на бой. От затвора познавал сина на възрастната жена и това, че тя живее сама в с. Брестак. Пет месеца по-късно, в нощта на 12 ноември 2012 година, пияният мъж нахлул в дома на пострадалата. С насилие и жестокост сломил съпротивата й.

Въпреки годините и малкото сили, жената се отбранявала, дори успяла да удари Иляз с бастуна си. След бруталното посегателство, насилникът се прибрал в дома си. На следващия ден жената събрала сили и разказала първо пред близки, а след това и пред органите на реда за изнасилването. Няколко часа по-късно Сезгин Иляз бил задържан и признал за престъплението. Експертите установили 4 промила алкохол в кръвта на престъпника, пораженията върху тялото на жертвата  и факта на изнасилването. 85-годишната жена още се опитва да се справи с посттравматичното стресово разстройство, което е причинило сериозни промени в психичния и социалния й живот.
Сезгин е в ареста още от 13 ноември миналата година и има 15 дневен срок да обжалва 10 годишната присъда на Девненския районен съд пред Окръжен съд Варна