Оставиха в ареста кмета на Исперих, стрелял по трима горски

Крими

16-04-2013, 13:03

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Престъплението е изключително тежко и с висока обществена опасност

Кметът на Исперих Бейсим Шукри, опитал да убие двама горски наздиратели и горския стражар на резервата „Воден”, остава в ареста. Това реши днес състав на Апелативния съд във Варна.

От пресслужбата на съда припомнят, че по трите длъжностни лица беше стреляно с ловна карабина във вечерните часове на 23 февруари тази година. Инцидентът се случи в землището на разградското село Йонково, на територията на резервата „Воден – Ири Хисар”.

Двамата ловни надзиратели и горският стражар, които проверявали сигнал за незаконно чакало на територията на резервата „Воден” не са били въоръжени. Няма пострадали сред горските служители. Първоначално за същото престъпление под стража беше задържан Шенол Бакир, шофьор от Община Исперих и беше установено, че ловната карабина, с която е стреляно е собственост на Кмета на Исперих Бейсим Шукри. В хода на разследването обаче обвинението спрямо шофьора Бакир бе оттеглено.

Днес адвокатите на Бейсим Шукри ,възразиха срещу начина, по който се води досъдебното производство. Според защитата на кмета, прокуратурата нагласява доказателствата, за да бъдат удобни за обвинителната теза. Те настояват, че в момента на стрелбата кметът е бил на близо 10 км от резервата „Воден” и няма как да е съпричастен към изстрелите. Градоначалникът наистина притежавал 4-5 карабини, държани в Ловната хижа на Община Исперих, които доброволно предал на разследващите. Адвокатите припомниха, че при огледа на местопроизшествието не са намерени гилзи или проектили и настояват, че кметът няма нищо общо с престъплението, за което се разследва.

Според Варненския апелативен съд обаче, в настоящия етап от досъдебното производство адекватна и законосъобразна е най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража”.

ДНК експертизата на камуфлажната качулка, открита на местопрестъплението категорично установява генетичен материал единствено от кмета Шукри. Престъплението е изключително тежко и с висока обществена опасност. Долната граница на наказанието, което законът предвижда за опит за убийство на длъжностни лица е 15 години „лишаване от свобода”.