Медиците в яслите скачат на протест след изборите

Мисия Пловдив

17-04-2013, 19:32

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Искат увеличение на заплатите и спазване на Колективен договор

Протестни действия за заплати назряват сред медицинските специалисти в детските ясли, градини и училища в Пловдив, съобщи Радио Пловдив. От синдикатите поискаха повишение на възнагражденията и изпълнение на браншовия Колективния трудов договор за здравеопазване, подписан с Министерството на здравеопазването на национално ниво.
Той предвижда повишение на заплатите на медицинските специалисти на 520 лева от 1 януари тази година. В момента в пловдивските детски градини и училища възнагражденията са между 420 и 425 лева, а в яслите около 415 лева. Предвиденото повишение от 3,8%, гласувано на последната сесия на Общинския съвет, е недостатъчно и обидно, тъй като заплатите не са увеличавани от 5 години, твърдят медицинските специалисти.
От КТ „Подкрепа” съобщиха, че вече 10 месеца се водят преговори с Община Пловдив, но съществен резултат няма. Не е ясно и за какво се използват държавните средства, които се отпускат за издръжката на дете в яслите и таксите събирани от родители.
Годишно държавата отпуска по 2267 лева, уточниха от синдикатите. Те са категорични, че Община Пловдив дава и неточни списъци с броя на децата в детските ясли. По стандарт в група трябва да има 16 деца. В голяма част от пловдивските ясли реалният брой на децата надхвърля стандарта.

Медицинските специалисти са готови и на стачни действия след изборите за да не се политизират исканията им.