ДСБ със спасителна акция за Паша дере от Южен поток

Новините

18-04-2013, 13:06

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

На 20 април от 11 часа ще започне почистването на местността

Любимият на поколения варненци плаж Паша дере може да се превърне в лунен пейзаж. Това неминуемо ще се случи, ако се изпълнят плановете тръбата на "Южен поток" да мине през девствената местност и защитеното езеро "Лимана" там. Зоната е обявена за защитена по Закона за биологичното разнообразие. Не може държавата да нарушава собствените си правила, в случая по искане на руския мастодонт -"Газпром", съобщиха от ДСБ. По тази причина на 20 април ще се проведе  акция "Да спасим Паша дере от "Южен поток". От 11 часа ще започне почистването на местността, като символичен жест да се предотврати нейното унищожение.
"Южен поток" ще доставя руски газ за Европейския съюз, заобикаляйки Украйна. Началото на строителството на морската част от проекта бе дадено през декември. Според проекта съоръжението ще доставя на европейските потребители 63 милиарда кубични метра газ годишно. Газопроводът с дължина над 2300 километра трябва да започне работа от края на 2015 година и да доставя газ за Западна Европа, през Черно море и Балканите. Газопроводът е планиран да работи 50 години.
Морският газопровод ще включва 4 съседни и успоредни тръбопровода с диаметър 32 инча с дължина 930 км, преминаващи по дъното на Черно море от руския бряг в близост до Анапа през турската Изключителна икономическа зона /ИИЗ/ до българския бряг близо до Варна. Освен тръбопроводи морският газопровод включва и участъци на сушата в Русия и България с малка дължина, в които ще се разположат и брегови съоръжения.
Плажът се намира в близост до  квартал "Галата". Местността е известна с дивата си природа, незасегната от туризма, чистите си и широки плажове и липсата на урбанизация.
При изпълнение на проекта обаче на сушата строителството ще се извършва  в строителен коридор с ширина 60 м. Горният почвен слой ще бъде отстранен.