Акваториален устройствен план ще осигурява връзката море - пристанище – град

Новините

22-04-2013, 14:06

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Манушев припомни, че обещаното от ГЕРБ намаляване на моряшките данъци от 10 на 1 % за плаващите под български флаг и при български корабособственик моряци е изпълнено. Тепърва ще се търсят варианти облекчението да се въведе и за плаващите под чужд флаг.

Варна да има акваториален устройствен план, който ще осигурява връзката море - пристанище – град. Такъв ангажимент за изработване на пилотен проект за морската столица пое Лиляна Павлова - водач на листата на ГЕРБ Варна, по време на среща с морския бранш. 

Децентрализация в сектора, създаване на условия за развитието на морския бизнес, включително и на национален гаранционен фонд към Българската банка за развитие, който да облекчава кредитирането за корабостроене, бяха част от задачите върху които ще работят кандидат – депутатите. Пламен Манушев припомни, че обещаното от ГЕРБ намаляване на моряшките данъци от 10 на 1 % за плаващите под български флаг и при български корабособственик моряци е изпълнено. Тепърва ще се търсят варианти облекчението да се въведе и за плаващите под чужд флаг. "Виждам, че за последните 20 години сте получавали много празни обещания. Ние поемаме ангажимент само за това, което можем да изпълним", заяви Лиляна Павлова. Тя изреди и някои от важните приоритети пред ГЕРБ, касаещи морската столица – довършването на магистрала "Хемус", преместване на пристанище Варна, създаване на пасажерски терминал, отваряне на територията от първо до трето кейово място и превръщането й в зона за развлечения. "Смятам, че едно публично-частно партньорство би бил добър вариант за развитието на порта", заяви Лиляна Павлова. "Ще продължим да работим активно с браншовите организации, както винаги сме го правили, по всякакви теми", допълни тя.
Манушев напомни, че от преди 6 месеца работна група към МРРБ пише Национална стратегия по интегрирана морска политика по указание на Европейския съюз.