Режат от ремонта на "Владислав", започват "Сливница"

Мисия Варна

23-04-2013, 16:17

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Спират тролеите заради ремонта на "Сливница"

Ремонтът на бул. "Владислав" ще бъде порязан в частта от табелата на града до кръстовището с бул. "Република". Това стана ясно на днешния брифинг на временния кмет доц. Христо Бозов. Причината е, че парите не са стигнали за първоначалните планове най-натовареният варненски булевард да бъде преасфалтиран от табелата на града до центъра в пресечната му с "Мария Луиза". 

Разходите  са набъбнали над 5-те милиона, отпуснати от държавата, заради по-високата цена на единия от положените слоеве. Износващият слой е изграден от полимер модифициран битум, който е с 400 лв. на тон по-скъп от обикновения. 

Наложило се е и допълнително финансиране със средства от общината, за изграждането на бордюри. Част от съществуващите се оказали твърде ниски, а по-дълбоко изрязване на стария асфалт е било невъзможно, заради паветата в основата на настилката. 

Дългоочакваният ремонт на бул. "Сливница"започва в сряда. Сумата, която ще глътне рехабилитацията е 5,9 млн. лв. от общинската хазна. Цифрата е по-малка в сравнение с по-рано обявената от шефа на "Инженерна инфраструктура" Стоян Димитров - 6,6 млн. лв. Булевардът ще бъде асфалтиран с полимерна смес, като тази, използвана на "Владислав". Рехабилитацията на "Сливница" трябва да приключи до 17 юли.

Заради ремонта на булеварда тролеите няма да се движат от 8:30 до 17 часа. Контактната мрежа ще бъде изключвана, за да не закачи някоя от по-високите асфалтиращи машини тролейбусните кабели и да се стигне до токов удар. На мястото на тролеите обаче няма да има автобуси, които да ги заместят по маршрута им и  ползвателите на тролеи 88, 83, 82 ще трябва да си търсят алтернативен транспорт. Ремонтът ще започне от южното платно, (в посока от кварталите към центъра). 

Започнало е проектирането за ремонти на улиците "Бели лилии" и "Мир". Проект се изготвя и за  буферен паркинг за 120 коли на пазарчето в "Чайка". Проектирането трябва да приключи до 1 юни. Засега не е уточнено какъв ще бъде режимът на ползване.  Обсъжда се и идеята за изграждане на паркинг и в началото на местността "Салтанат" за 68 автомобила. В района на Логопедичната детска градина общината разполага с 2 декара имоти, част от които могат да бъдат ползвани за изграждането на паркинг. Не е взето обаче окончателно решение. Такова ще има ако се постигне договорка с неправителствените организации, защитаващи Морската.