Поръчваме козунаци онлайн, излиза по-евтино

Животът

25-04-2013, 11:52

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Козунаците за Великден с цени като миналогодишните, и тази година ще има ментета

Козунаците тази година ще бъдат с цени като миналата. Това съобщи шефът на Регионалния съюз на хлебопроизводителите във Варна Иво Бонев. По думите му тази година брашното е по-скъпо, но пък яйцата са поевтинели в сравнение с миналата. И за този Великден на пазара ще се предлага сладък хляб със стандартния грамаж от 400 и 500 гр. за около 2,50-2,90 лв. Ще има и от по 800 гр, който е с цена около между 5 и 6 лв., в зависимост от екстрите, като ядки и пълнеж в него. Козунаци ментета ще залеят и тази година пазара във Варна, съобщи още Бонев. Заради натиска на големите търговски вериги производителите да дават ниска цена, все повече от тях прибягват до ползването на миксове за направата на сладкия хляб, вместо традиционните брашно и яйца.

Само специалист би направил разлика между автентичния козунак и този от микс. Другият ориентир е цената. Значително по-евтините козунаци са ментета. Те спадат към категорията на нехлебни продукти, заради липсата на брашно в тях.

В миксовете има изкуствени подсладители, консерванти и други вредни съставки. Изкуствените подсладители доказано причиняват алергии и вредят на нервната система, предупреди Бонев. 

Продажбата на козунаци по интернет става хит тази година. Да поръчаш от сладкия хляб онлайн не оскъпява продукта, а дори напротив намалява цената, заради липсата на транспортни разходи от страна на производителя. Клиентът си поръчва козунаците и отива сам да си ги взема от търговеца.