Довечера Земята гризва малка хапка от Луната

Животът

25-04-2013, 13:47

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Наблюдаваме рядко лунно затъмнение, небесният спектакъл ще се вижда с просто око и онлайн

Със сигурност необикновен може да се окаже днешният 25 април ако дочакаме вечерта и вперим поглед към небосклона. Тази нощ тъмнината, падаща от сянката на Земята, образно казано ще "гризне" малка хапка от Луната, и всичко това ще се случи само за 27 минути. Уникалното частично лунно затъмнение ще е най-краткото и най-лекото за това столетие. Звездното събитие ще е изцяло видимо от територията на страната, като ще започне час след изгрева на месечината, около 23:00 часа и ще завърши по време на кулминацията й.

Лунните затъмнения могат да се наблюдават, когато Слънцето, Земята и Луната се наредят в една линия и земната сянка падне върху естествения спътник на планетата ни. Те не са никак редки - случват се до 4 пъти годишно. Частичните затъмнения обаче, са много по-редки. Последното, подобно на днешното, е от преди 55 години. Очаква се следващото да се наблюдава едва след около 21 години.

При ясно небе, затъмнението ще се вижда и с просто око. И тъй като все повече хора отдават предпочитания на разходките във виртуалното пространство, отколкото на тези сред природата, всички любители на "фотьойлната" астрономия могат да проследят най-краткото за тази ера лунно затъмнение от компютрите си в публичен уеб канал. Ще може да се гледа в сайта на астрономическата служба SLOOH, която ще го заснеме с телескопа си на Канарските острови. И за да има поне частично предизвикателство, в наблюдението на частичното затъмнение от фотьойла,  оставяме сами да откриете безплатния "е-билет до Луната".

За това колко по-простичко бе всичко в миналото обаче можем да си припомним днес, връщайки се към 25 април 1719 г., когато за пръв път е публикуван романът "Робинзон Крузо" на Даниел Дефо.

Днес, макар и само да си мечтаем да живеем на самотен остров, все по-често се чувстваме като корабокрушенци, а и ежедневно се сблъскваме с туземци, роби и бунтовници, в очакване на спасението. Апропо, може би една модерна поука, която можем да си направим от необикновената история на шотландеца Крузо, би била, че светът е голям и спасение дебне от всякъде, а стига да вярваме, ненадейно можем да открием някой туземец Петкан, който да ни избави от проблемите.