Кметът иска отмяна на мораториум, дето го няма

Мисия Варна

26-04-2013, 12:57

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Съветниците гласуваха продажба на апартаменти, за да има пари за ремонт на училищата

Да бъдат продадени общински апартаменти за 640 000 лева гласуваха днес общинските съветници от комисията по собственост и стопанство. Решението бе взето въпреки поетия ангажимент от страна на вр.и.д. кмет Христо Бозов към протестиращите, да не бъдат извършвани разпоредителни сделки.
Вчера следобед градоначалникът разпространи мотивите си за искането "общинският съвет да отмени мораториума върху разпоредителните сделки с общинска собственост". "Вече е налице сериозен дефицит на приходи от годишната програма за управление и разпореждане с общинската собственост. От планираните 5,22 млн. лв. до този момент са постъпили едва 18 %. Това поставя под въпрос реализирането на много проекти, основни и текущи ремонти на социалната и техническата инфраструктура във Варна", информира Бозов, чрез съобщение от общинския пресцентър.
Искането му е меко казано странно при положение, че общинският съвет никога не е налагал подобен мораториум. Ангажимент по въпроса беше поет от Бозов по време на дебати с протестиращите. Днес техни представители от така наречената група на "дакелите" реагираха бурно срещу опитите продажбата на имоти да е отново в дневния ред на ОбС. Общинските съветници положиха усилия да ги убедят, че сделките са наложителни, тъй като парите от тях целево са предназначени за летни ремонти на училища и детски градини.

Предложението трябва да бъде гласувано на сесията в понеделник, тъй като срокът бъдещите собственици на апартаментите да внесат парите е три месеца.
Ивайло Василев от "Обединени варненци за Варна"(групата на "дакелите") заяви обаче, че се нарушава правилникът на ОбС, според който предложенията трябва да са оповестени минимум два дни преди да се разглеждат, за да могат всички страни, в това число и гражданският контрол на протестиращите, да се запознаят с тях. Протест в този смисъл той входира в деловодството на Община Варна.

Срещу бившите си съратници от "Обединени варненци за Варна" днес скочиха Христо Димитров и Златко Неделчев, според които забраната трябва да е само за спорни и съмнителни сделки, както и за публично-частни партньорства. 

"Въздържал се" гласува единствено Петър Липчев, който поиска вместо мораториум върху сделки да има мораториум върху командировките на общинската администрация. Според него не можело в условията на икономии и дефицит в бюджета, чиновничка от Община Варна да пътува до Дубай с преводач. Името й е Соня Георгиева - началник отдел "Туристическа и морска политика". Предложението не беше гласувано и остана да бъде внесено директно в дневния ред на сесията в понеделник.