Нетрадиционно: Да боядисаш яйцата отвътре

Животът

02-05-2013, 11:21

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Вариант да оползотворите пукнатите яйца

На Велики четвъртък боядисваме яйцата за Великден. По традиция първото яйце се боядисва червено за здраве. После започва и голямото багрене, в което се включва цялото семейство, а най-доволни са децата. 

Много домакини се чудят какво да правят с яйцата, които са се пукнали при варенето. Малчуганите пък понякога се сърдят, когато при борбата в неделя, някой счупи любимото им яйце. Решение на тези два проблема е боядисване на яйцата под черупките. Естествено от тях не може да се очаква да излезе борак, но пък са интересно предложение за Великденската трапеза, а биха изглеждали чудесно и върху зелена салата. 

Ето как става: Яйцата се сваряват, за да станат твърди (трябва да врат около 7 минути). След това се оставят да изстинат. И тук идва интересната част - удрят се леко върху плота за да се напукат от всички страни, колкото по-голяма е пукнатината, толкова по-добре. Не трябва обаче черупката да се отделя от яйцето. След като сте напукали всички яйца си приготвяте малки найлонови торбички. Във всяка от тях е слага сладкарска боя (тя е безвредна) от различен цвят. Течна сладкарска боя може да закупите от всеки по-голям супермаркет. 

Всяко напукано яйце се поставя в торбичката и докато е в нея се отъркалва в боята. Оставя се да престои двадесетина минути. Ако прецените, че боята е много силна извадете ги по-рано за да не станат много тъмни. 

Яйцата се изваждат от торбичките измиват се и леко се заливат с оцет от всички страни. След това се обелват и воала имате прекрасни яйца боядисани отвътре. 

Ето и видео урок как да боядисате яйцата под черупката