Здравните навици се възпитават от ранна детска възраст, после е късно

Новините

03-05-2013, 21:41

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Много повече пари се дават за лекуване, от колкото за профилактика, и това е грешка, убедена е д-р Лидия Маринова - педиатър, кандидат за депутат от листата на ГЕРБ - Варна

Да обичаш децата толкова, че да отдадеш целия си живот на тях. Да сбъднеш мечтата си да лекуваш и да помагаш на болните, да напътстваш другите как да пазят здравето си. Да се доказваш като професионалист в своята област над 30 години и след това да вземеш своето решение да влезеш в политиката: за да помогнеш сам нещата да се случват както трябва, а не на парче, на час по лъжичка или на принципа "една напред - две назад".  
Тези думи представят накратко д-р Лидия Маринова - кандидат за народен представител от листата на ГЕРБ - Варна.  Това, което най-много я зарежда, е, когато дете каже на майка си: "Искам да отида при моята лекарка".
 "Няма по-чист и хубав свят от детския. Спечелиш ли доверието на детето, освен доверието на родителя, нещата започват да се случват по-лесно", споделя д-р Маринова и дава най-ценния съвет към родителите - да бъдат много чувствителни към промените, към състоянието и поведението на своите деца, за да усетят навреме симптомите в началото на заболяването. И най-важното - да обичат децата си.
Д-р Маринова завършва тогавашния Висш медицински институт през 1982 година. От 91-ва вече е квалифициаран педиатър, а от 93-та специализира и детска ендокринология. Целият й трудов стаж е като педиатър. Специалност, която много харесва още като студентка. Години наред работи и по проекти със здравно-социална насоченост, в областта на профилактика и здравната просвета. В момента е председател на фондация "Грижа за здравето", която работи на доброволни начала в цялата страна. От година и половина е общински съветник от листата на ГЕРБ, председател е на комисията "Социални дейности и жилищна политика".

 

Много повече пари се дават за лекуване, отколкото за поддържане на едно добро здраве.

 

Според д-р Маринова хората твърде малко обръщат внимание на профилактиката и профилактичните прегледи. "За съжаление все още и държавата няма много добра изградена политика за профилактиката на редица заболявания. Да, правят се отделни стъпки, заложени в ангажимента на личните лекари са профилактичните прегледи, работи се и по училища, но не е достатъчно. Профилактиката преди всичко включва начина на живот, храненето, движението, повече вода, добър емоционален дух. Отчитат се едни профилактични прегледи, чрез справки, а половината хора реално не са ги извършили. В тази посока трябва много да се работи от ранна детска възраст. Изграждането на правилен начин на живот, зравните навици започват от ранна детска възраст. После е много трудно", споделя д-р Маринова.
Организирала е стотици безплатните прегледи за варненци, както и лекции на здравна тема. Особено по пенсионерските клубове. "Това е нещо, което обичам да правя. Хората имат нужда от здравна информация и - доколкото е възможно - от безплатни прегледи и изследвания. Някои нямат достъп до това. Причините понякога са чисто икономически от една страна и от друга - хората не осъзнават необходимостта да си направят прегледи. За съжаление българинът е доста болен. Доста непросветен здравно и изискващ повече грижи по отношение на здравето му", разказва впечатленията си д-р Маринова.

 

Като цяло работата с родителите е малко позанемарена и в тази посока трябва да се работи.

 

По темата за детското здравеопазване Лидия Маринова коментира, че от няколко години в тази област се прави много и все по-лесен е достъпът на децата до всякаква специализирана помощ. "Правят се и стъпки за  училищата да бъдат осигурени здравни кадри. На много места в страната в учебните заведения има медицински сестри. Във Варна всички училища имат и лекари. Трябва обаче повече да се работи с младите майки по отношение на отглеждането и развитието на децата", казва още педиатърката. Прави й впечатление, че общопрактикуващите лекари поради голямата си ангажираност с други възраствни групи и бумащина, нямат достатъчно време в детската консултация да проведат този важен разговор с майките. За да помогне в тази посока, д-р Маринова прави така наречените "Училища за родители" - за бременни и майки с деца. Дава съвети за правилното хранене, за развитието на децата, на какви моменти да се обърне внимание, как да се реагира в спешни ситуации.  Професионалната и умело представена информация определено липсва на майките.

 

Прекалено много продукти излязоха на пазара и всеки, едва ли не, е панация.

 

По другата тема, която вълнува всеки родител - закаляването на децата, д-р Маринова споделя, че имунопродуктите и витамините само донякъде подсилват имунитета. А закаляването е слънце, движение, гимнастика, водни процедури. "Хубаво е да се дават витамини, но разумно. За кратки срокове, с почивки, а не постоянно. Ако витамините са естествени, организмът поема това, което му е необходимо. Но когато се взимат синтетични витамини, този механизъм не действа. В един момент може да стане предозиране и натоварване на организма", съветва педиатърката.
Работата й като общински съветник е също толкова значима, колкото и отдадеността към  пациентите. Варна може да се похвали с една изключително добра социална програма. Модел за организация и действия за цялата страна. Във Варна в момента функционират 51 социални услуги. В София примерно има 55, но градът е в пъти по-голям. Услугите са за хора с увреждания, деца, лица в напреднала възраст, самотни варненци и др. "В момента тази програма трябва да се съхрани, да се обогати, да се обърне вниманието на качеството и ефективното използване на средствата за повече потребители. Имаме и социални кухни, безплатно се хранят 750 човека. Към домашен социален патронаж са 1000. И всичко това в период на криза. Смятам, че е нещо много полезно. Социалната програма на община Варна е едно от нещата, с които тя може да се похвали. Въпросът е да не се формализира", споделя председателят на комисията "Социални дейности и жилищна политика". Д-р Маринова допълва, че социалната политика и здравеопазването са приоритети в програмата си за управление на ГЕРБ и в следващия мандат. През първия в града няха наляти милиони за ремонти на отделения и модерна апаратура.  "Има още много какво да се направи като реформи. И в здравеопазването, и при социалните услуги", обобщава д-р Маринова.