Горещият козунак е мор за стомаха

Новините

04-05-2013, 09:25

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Съотношението между мръвка и зеленчуци трябва е 1 към 4

На Възкресение е просто задължително да се съберем с най-близките край масата, пише Standartnews. И напук на кризата, и тази година домакините ще впрегнат целите си умения, за да отрупат масата с вкусни блюда. Как обаче да хапваме и пийваме, без да си създадем проблеми със стомаха? Вижте съветите на диетолозите.

Печено агне с ориз, зелена салата, шарени яйца и козунак. Какво е великденската трапеза без тях? Ако сме постили обаче, трябва да внимаваме с офанзивата на масата. За 40 дни организмът е свикнал на растителни храни, а за разграждането им се отделят специални ензими. Първият прием на животински продукти трябва да е умерен, защото тялото има нужда от време за пренастройка, обясняват диетолозите. И съветват да внимавате с агнешкото. Или да купите от най-крехкото, или да погазите традициите и да сложите на трапезата пилешко филе например. Ключови са и салатите - съотношението между мръвка и зеленчуци трябва е 1 към 4, настояват спецовете по диететика.

"Снежанка" вместо "Руска"

Добре е предястията да са леки - зелени салати, репички, пресен лук и чесън, домати, краставици, моркови, репички. И на празника да си спестите от тежките мезета като руска салата, луканка, пастърма. "Заменете ги с различни сирена, "Снежанка" или таратор", съветва спецът по балансирано хранене. Млечните продукти са най-подходящи за захранване след пости, тъй като са храните от животински произход, които се усвояват най-лесно.

С яйцата също шега не бива - съдържат най-ценните белтъчни съставки, но мазнините в тях се усвояват трудно. Седмично трябва да се консумират най-много четири, предупреждават диетолозите. По Великден, разбира се, можете да се позволим максимум 2-3 дневно. Освен ако не сме с подагра или висок холестерол. Ядките също са нож с две остриета. 100 г фъстъци или бадеми съдържат 700 ккал - колкото цял шоколад.

Угощение на почивки

Ако сте спазвали стриктно поста, трябва да си броите и чашките. На празника ви се полага само чаша вино. И то - разредено с минерална вода или лимонада. Газираната напитка съдържа захари, които ускоряват горенето на алкохола, обясняват спецовете по здравословно хранене. Ако сте голям почитател на ракията, не е престъпление да се позволите една малка - но задължително със салата.

Има и друг трик - сервирайте храната студена. Овчата лой замръзва при стайна температура. Лоените капчици изкристализират върху агнешкото и можете да ги махнете с нож, обясняват диетолозите. Козунакът също е по-полезен, като изстине. Не го яжте горещ, защото така е трудно смилаем, е съветът на диетолозите. А препоръката е, ако не сте го месили сами, да си го купите от фурна, не от супермаркета. Поне ще знаете, че е пресен.

Най-важното правило на Възкресение остава - стойте дълго на масата. Хапвайте бавно. Не смесвайте вкусните блюда. Почивайте около час преди основното и десерта например, препоръчват диетолозите. А ако по стара традиция му изпуснете мярката и преядете здраво още в неделя на обяд, пропуснете вечерята, диктува здравият разум на спецовете. За да имате сили за голямото папане на Гергьовден.