По следите на изгубената цифровизация

Животът

08-05-2013, 13:22

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

От къде, бе младеж, от къде да го взема...

През последните месеци един младеж задръсти националния ефир, обяснявайки за цифровизацията. Скъпи клипове в праймтайма на националните медии обещават светло бъдеще с много канали и отлично качество на картината. А култовата реплика "Как, бе младеж, как да го свържа" стана по-известна дори от Ханко Брат. Но както става обикновено в България, по телевизията всичко е прекрасно, а в реалността - не съвсем.

За да се докосне до цифровизацията, на всеки стар телевизор му е нужен декодер. И понеже той струва пари,социалнослабите българи ще го получат безплатно. Или поне така обяснява младежът от екрана: "Ако имате право на целева помощ за отопление, можете да кандидатствате в местните служби за социално подпомагане за получаването на ваучер, чрез който да вземете декодера в определени търговски обекти…". И тръгнаха объркани пенсионери да си търсят ваучерите при социалните, че да не им спре телевизията и да изтърват някой епизод на "Листопад". Обаче ядец. Социалните служби още не са стартирали кампанията за раздаване на сакралния документ. Когато всичко е готово обаче, това няма да се случва в техните офиси, а в пощите. Там социални работници ще очакват имащите право на помощи по списък, за да подпишат декларации, че притежават телевизор. Засега е ясно, че във Варна, ваучерите ще се раздават в Централната поща и в пощенски клон 27, зад бившата Палата на бита.

Остава въпросът, какъв е смисълът месеци наред младежът от екрана да рекламира цифровизацията, а декодери да се раздават чак след средата на май и по различен от обявения начин. Все пак, по-бедните българи са основните потребители на ефирна телевизия и промяната ще се отрази именно на тях. Какъв е смисълът и от информационния телефон, на който мила дама отговаря на въпроси за цифровизацията "по-принцип", но конкретно не може да даде смислен отговор на нито един. Не беше ли по-добре парите за тези "екстри" да се дадат за още декодери? За голям град като Варна, хората, имащи право на безплатен цифров приемник, са само около 3000, и то по данни от преди година-две. В сегашната ситуация повечето пенсионери ще трябва да отделят по над 50 лева от скромния си бюджет за декодер. Ако не го направят, на 31 август телевизионният им свят ще свърши. Ще им остане само споменът за младежа от екрана, който им обяснява как да го свържат…