Нели: Почернените родители трябва да бъдат чути, убийците имат повече права

Мисия Варна

09-05-2013, 11:00

Автор:

Станислава Никлова, в. "Труд"

Всичко от Автора

От асоциацията на пострадали при катастрофи ме съветваха да се откажа, но аз им отговорих, че този път не са случили на майка, която ще си замълчи, казва 9-ата в листата на ГЕРБ

"Искам да се обърне повече внимание на обезопасяването на улиците. Те да са удобни и за шофиращите, и за пешеходците. Искам да има промени в съдебната система защото е много бавна, а в някои случаи - неработеща. Трудно се работи и с община Варна. Никой не ти обръща внимание на сигналите.  В парламента ще имам по-голям шанс да бъда чута. Както аз, така и другите почернени като мен родители", сподели за ВарнаУтре.бг Нели Петрова - кандидат за народен представител от листата на ГЕРБ-Варна.

 

Много хора познават Нели като майката на Лора. Вече близо две години тя води ежедневна битка с институциите. Заради дъщерята, която загуби. Заради всички родители и близки на загинали на пътя.  Родена е в Горна Оряховица през 1969 година. Там завършва средното си образование, а после се омъжва във Варна. Работила е дълги години в к.к. "Златни пясъци". През 2007 година заминава да работи в Гърция, за да може да издържа двете си деца.
Животът й се обръща, когато бащата на Лора й звънва на 17 юли 2011 и казва, че дъщеря им е претърпяла инцидент. До последно майката не знае, че с детето й се е случило най-лошото.
20-годишната Лора Казанлиева беше блъсната от мотор и убита на пешеходна пътека.  Мотористът-убиец Диян Станчев я е помел със 113 км/ч. Следва споразумение с прокуртурата и условна присъда. Смъртта на Лора предизвика масови протести, насочени и срещу условните присъди за причинена смърт при катастрофа.

 

"Моята битка започна, когато научих за споразумението, защото след инцидента  мислех, че този, който я уби, ще получи ефективна присъда", разказва Нели.
Именно тогава тя решава окончателно да остане в България. "Защото дъщеря ми много обичаше родния си град и защото исках да се боря за гражданските си права, моите и нейните, въпреки, че вече я няма. Това е мое задължение като майка", допълва Нели. Съветвали я да се откаже. От асоциацията на пострадали при катастрофи й казали, че това е вариантът. Този път не са случили на майка, която ще си замълчи, отгорила им тя. Не се отказва дори когато адвокати й обясняват, че там, където работи Диян Станчев, играят много пари и нищо няма да постигне.
Нели се среща с бившия главен прокурор Велчев и той обещава, че, ако намери нещо, в което не е спазен законът, ще върне делото.  Точно на 17 юли 2012 -та, година след загубата на Лора, е първото заседание по върнатото от Върховния касационен съд производство. Станчев пак получава условна присъда. "И сега Апелативен съд го върна като недоизяснено. Има свидетели, които са казали, че са чули клаксон. С което се доказва, че той ги е видял, но не е намалил скоростта. Напротив, увеличил я е. За това той се отрече от самопризнанията си. Защото там казва, че ги е видял. Но защо не е намалил само той може да ми отговори. Най-шокиращото е, че той има повече права от мен. И не говоря само за моето дело, при всички е така. Аз мога само да обжалвам, той може да се отрече от това, което е казал. Като се признае за виновен, му намаляват с една трета присъдата. Не мога нищо да направя. Само да чакам какво ще реши съдията", разказва още майката на Лора. А за следващото заседание по делото дори все още няма насрочена дата. Може би май, може би юни.
Като малка победа може да се отчете вече постигнатото от организацията "Безопасни улици" и от Нели - дискусии и кръгли маси заедно с бившия министър Цветан Цветанов. И най-важното - споразумения с прокуратурата вече могат да се правят само когато и потърпевшите са уведомени.
"Основната ми цел – да обезопасим улиците в памет на децата, които си отидоха без време. Нека обърнем специално внимание на обезопасяване на пешеходните пътеки, около детските градини, училища, главни булеварди, където маркировките са изтрити”, обобщава Нели след като подробно ни разказва за една от акциите на младежите от ГЕРБ преди няколко дни  за боядисване на пешеходни пътеки.