Посред нощ проверявали селско кметство за списъци с купени гласове

Крими

12-05-2013, 13:02

Снимка:

Google Street View

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Съмненията се появили след като 11 роми вкупом отшили да вадят нови лични карти за изборите

Акция по сигнал за покупко-продажба на гласове във вълчидолското село Михалич е била проведена вчера. Повод за офанзивата станала тумба роми, която се изсипала РПУ-Девня за вадене на нови документи за самоличност 3 дни преди изборите, съобщава Блиц.

Полицаите се усъмнили предвид факта, че 11-имата роми решили да си сменят личните карти само дни преди вота, обясни кметът на Михалич – Нежмедин Ахмедов. Ромите дори отишли заедно до Девня, за да им излезе по-евтин транспорта.

"Всички са сиромаси и нямат пари за хляб дори. Мен ме е страх да ходя на работа вече – всеки ме врънка да му дам 5 лева – за храна, за детето, че било болно... Много е тежка ситуацията тук", разказа Ахмедов.

Той добави, че вчера, късно вечерта, полиция отишла в къщата му и го накарала да отидат до кметството. "Някъде в полунощ дойдоха и започнаха да ми тропат по вратата. Накараха ме посред нощ да им отворя кметството, за да направят претърсване", разказа кметът.

По думите му, полицията тарашила стаята на неговата секретарка – Бойка Иванова. Обиските продължили до 2 часа сутринта.

"Само нейната стая претърсиха. Тя, малко от ГЕРБ си пада... Доколкото разбрах нещо я заподозрели. Ама няма нищо доказано – само съмнения. И никой от тези 11 души не е задържан – всички са си в селото", каза още кметът на Михалич и добави, че на прицела на разследващите всъщност основни били трима души от ромите.

Ахмедов разкри, че полицията ровела за списъци с имена. Освен това органите на реда го накарали да отключи и касата на кметството, за да се види дали има пари в нея.

"Намериха списъци на пенсионери от селото, но секретарката ги води там за социалните помощи. Изкараха списъка и на футболния отбор на селото – "Спартак Михалич", в който се водят на отчет момчетата", коментира още кметът.

Официална информация за реализацията няма, тъй като заместник окръжният прокурор на Варна – Радослав Лазаров, нито потвърди, ни отрече да е имало акция.

"Мога само да кажа, че във Варна и областта има образувани 3 досъдебни производства за престъпления, извършени против изборните права на гражданите", лаконичен бе държавният обвинител.