Съдят общината заради първолаци

Мисия Варна

15-05-2013, 19:24

Снимка:

© Varnautre.bg/ Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Ако проблемът с базата не бъде решен, майки на неприетите в ОУ "Захари Стоянов" хлапета ще отнесат въпроса в съда

Ако в най-кратки срокове Общинският съвет на Варна не осигури нормални условия за обучение на първолаците от квартал “Чайка” и 10-ина местности край града, родителите ще предприемат крайни мерки и ще отнесат въпроса в съда. Всякакви действия след края на месец май от страна на местната власт ще са безсмислени, коментира за ВарнаУтре Петя Чанева, една от майките, подписали се в откритото писмо на инициативния родителски комитет на повече от 200 хлапета. По думите й, надеждите на семействата са проблемът около липсата на места в Основно училище "Захари Стоянов", което се помещава в една сграда с Математическата гимназия, да бъде разгледан на заседанието на комисията по образование утре. Класиранията за първи клас излизат на 18 юни и няма никакво време, категорични са майките и бащите. И тъй като има места за около стотина деца в училището, останалите 120 малчугани няма да могат да бъдат записани да учат в Основното школо, тъй като базата не е достатъчна да побере повече паралелки.

Ако общината не направи нищо по въпроса родителите могат да я съдят, тъй като се нарушава законът, като не се гарантира достъп на децата до обучение в първи клас. Ето и какво гласи откритото писмо, което родителите отправят към кмета на Варна, председателя на ОбС и шефовете на комисиите по бюджет, финанси и образование:

Уважаеми господа управници, Ние, родителите на задължително подлежащите на обучение в първи клас деца живеещи в кв. "Чайка", местностите "Св. Никола", "Манастирски рид", "Добрева чешма", "Акчелар", "Перчемлията", "Сотира", "Ваялар", част от "Теке", к.к. Св. Константин и Елена и к.к. Златни пясъци за записване на децата им в първи клас на Основно училище "Захари Стоянов" гр. Варна.

Досега заявленията са общо на брой 225. Базата, която общината е предоставила на училището е такава, че голям брой от децата ще трябва да си търсят друго училище извън пределите на административния район Приморски, тъй като в нито едно друго училище няма достатъчно свободни места за първолаци и качествено обучение едновременно.

Всички присъствали на родителските срещи в за презентация на учебния процес в първи клас в ОУ "Захари Стоянов" 187 души са подписали подписка, внесена в вх. № OС13000631ВН/_29.04.2013г. с искане чрез предложената от Училищното настоятелство реконструкция и частичен ремонт на сградата да се осигурят още 4 необходими учебни стаи, които да се ползват и в двете смени за осигуряване на целодневно обучение. Причини да искаме децата ни да бъдат обучавани в ОУ "Захари Стоянов": качество и разнообразие на обучението, намира се в близост до местоживеенето, по-голямо дете, учещо в същото училище, целодневно обучение, предучилищни групи и др.

Основен проблем: Наборите 2006 до 2010 в квартала стремглаво се увеличават като брой, а основните училища не могат да поберат всички деца, тъй като базите им се ползват от гимназии в обратната смяна.

Особен е случаят с базата дадена за ползване уж 50:50 на ОУ "Захари Стоянов" и Математическата гимназия, където единствено децата на основното училище учат в гаражи и подблокови пространства, а в неговата смяна МГ ползва 11 класни стаи (1/3 от сградата).

В първи клас обаче по закона за народната просвета трябва да бъдат приети всички седемгодишни деца, чиито родители са подали заявление и необходимите документи, които трябва да се обучават целодневно. Тази година през септември за около 120 деца няма да има място в основното училище "Захари Стоянов", нито в другите добри училища в района. Ограниченията в базата са наложени от общината с цел да се утоли постоянно растящите нужди от кабинети за Математическата гимназия,  нелогичното поведение на директора на МГ, на който му бе предложена самостоятелна ремонтирана сграда, но той отказа като причините трябва да ги търсят медиите и да им дадат гласност.

Временно решение на проблема: Извършване на частичен ремонт и реконструкция на актова зала и малък физкултурен салон и превръщането им в общо четири класни стаи, които да поберат на целодневно обучение децата в първи клас. Да се сложи метална рампа с парапет на централния вход на сградата за децата с физически дефицити. Да се прегради ниското тяло на столовата и да се обособят там актова зала и малък салон за физическо с отделни входове. Вж. подписка, внесена в вх. № ОС13000631ВН/_29.04.2013г.

Трайно решение на проблема с недостига на база за основните училища в района: Осигуряване на самостоятелни сгради на гимназиите, където има възможност – например в сградите на техникумите или Професионалната гимназия по химия и технологии или други подходящи. Искаме: Проблемът да се реши незабавно, цивилизовано и законосъобразно.

Последващите наши действия: Ако такъв ремонт и реконструкция поне не бъде извършен в полза на ОУ "Захари Стоянов" в необходимия срок, ние, родителите: ще ползваме и правото си да съдим общината и общинския съвет, че не са осигурили база за задължително подлежащите на обучение първокласници, като направим всичко възможно причините да станат публично достояние. Ще уведомим международните медии с отворено писмо, че децата ни, освен всичко, нямат и най-елементарен достъп до база, в която да се организира образованието им в първи клас.