Не ме безпокойте - раждам!

Животът

17-05-2013, 11:11

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

От 20 май във Варна започва седмица за уважение към раждането

За пета поредна година в България ще се проведе Световната седмица за уважение към раждането. Тази година темата е "Не ме безпокойте – раждам!. Фокусът е върху нуждата на жената да се чувства спокойна, подкрепена и защитена по време на раждане, както и нуждата от уважение към личното й пространство.

Световната седмица за уважение към раждането се организира от 2004 година по инициатива на Френския алианс за уважение към раждането, а от 2011 година се координира от Европейската мрежа на асоциации за раждане. Това е една възможност за повдигане на гласове от целия свят в подкрепа на спокойното раждане и правата на раждашите жени.

Седмицата ще бъде отбелязана в градовете във Варна, Бургас,  Велико Търново, Русе, Сливен, София и Шумен. В подготовката и организацията тази година се включват над 20 организации от цялата страна, а събитията се координират от сдружение "Родилница". 

Седмицата за уважението към раждаденето във Варна започва на 20 май и продължава до 29 май. Включва семинар, лекции, дискусия, прожекции и показване на техники за конфортно раждане. Ето и пълната програма 

Раждането е сложен физиологичен процес, чието проявление доказано се влияе от психо-емоционалното състояние на жената и от нейното възприятие за поведението на обгрижващите я лица и обстановката. Двата главни фактора, управляващи процеса в тялото на жената, са работата на най-древната част на човешкия мозък, алокортексът, и производството на окситоцин от хипофизата. 

Алокортексът функционира оптимално, когато няма стимулация на разумната част на мозъка, неокортекса. Разговори и въпроси, ярка светлина, шумове, наблюдението от други лица или дори самонаблюдение („Справям ли се добре?“ „Как ли изглеждам?), усещане за заплаха могат да забавят или дори да подтиснат родовия процес. От своя страна окситоцинът, хормонът, който се отделя при любовен акт и оргазъм и предизвиква емоционално привързване към съществата наоколо в момента на отделяне, е главният отговорник за маточните контракции.

Изследванията показват, че нивата на окситоцин се влияят от наличието на адреналин в организма. По същия начин както сексуалното ни желание се „изпарява“, ако бъдем прекъснати, когато правим любов, така и естественото производство на окситоцин може значително да намалее или спре за определен период, ако жената бъде обезпокоена, почувства страх, стрес или тревога.

За да протича оптимално физиологичният процес на раждането, е необходимо да осигурим на майката спокойствие, сигурност, уединение и подходяща подкрепа.