Млади таланти пеят в двата конкурса на "Откритие"

Варна Лайф

17-05-2013, 12:15

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

22-ото издание на конкурса започва тази вечер

Тази вечер започва 22-рият международен музикален фестивал „Откритие 2013”, който ще събере на една сцена млади музиканти от цял свят в двата паралелни конкурса за най-добра песен и за изпълнител. За наградите ще се състезават 23 индивидуални изпълнители, един дует, трио и квартет от 21 държави.

Фестивалът ще бъде открит от един от специалните гости - джаз-певицата от Германия с български корени Александрина Симеон, която ще направи самостоятелен концерт тази вечер от 20 часа в Концертното студио на „Радио Варна”, предаде Дарик. Специално за варненската публика джаз-дамата е подготвила авторска колаборация от етно-джаз, поп и соул.

Международната конкурсна програма  започва на 18 май от 19 часа в ДТ „Стоян Бъчваров” с категорията за най-добър изпълнител, в която участват  20 певци, след които е и една от големите ни надежди в джаз и поп музиката Елена Сиракова.

Българката ще се бори за награда сред жестоката конкуренция на победителя от руския „Фактор А” за 2011г. Сергей Савин (който идва във Варна с подкрепата на големите руски звезди Алла Пугачова и Филип Киркоров), колумбийската надежда на латино ритмите Диана Меркадо и двете най-нови поп звезди на Румъния – Miss G и Mad Heart. Както писа Varnautre новите звезди на румънската музикална поп-индустрия – Miss G.(Флорина Генеску) и Mad Heart (Мадалин Гроса) са едни от най-сериозните претенденти за награди от варненския международен фест тази година. С участието си на "Откритие" двамата поп и денс изпълнители, всеки от които ще се състезава индивидуално, ще се опитат да повторят традиционните успехи на Румъния на българския фест.

Към тази силна компания ще се присъедини и най-добрият мъжки вокал     на Малайзия за 2012-та година – Габриел Луис, който прави сериозна заявка за награда.

В съпътстващата програма от първата вечер очакваме също рециталите на шведската диско-банда „Kiss Love Sex”, още джаз с Александрина Симеон, както и представянето на най-новия денс проект на Shilton.

Втората фестивална вечер на 19 май от 19 часа започва с конкурсната програма за най-добра песен, в която ще чуем 22 авторски композиции.  В тази категория е и единственият представител на тежката музика в конкурса - италиански пънк-рок банди „La Cricca”. Тук очакваме да видим още две български изяви – на Стелко и дуета „Елица и Сисо”, които ще представят авторски проекти.

Лот Лориен, Ники Манолов и италианската оперна надежда Матео Макиони са специалните гости на втория фестивален ден. Те ще имат рецитали в рамките на конкурсната програма. Същата вечер очакваме да  станат известни и имената на тазгодишните победители на „Откритие 2013”. Матео Макионе е една от най-големите оперни надежди на Италия. Младият оперен певец, който избра сцената на варненския фест за старта на световното си турне по повод 200-годишнината от рождението на Верди, ще предложи на варненската публика класически репертоар и изпълнение на авторски песни в стил опера-поп. 

Като част от съпътстващата програма на фестивала е и самостоятелната изложба „Открития” на Симона Хараланова, ученичка в НУИ „Добри Христов” във Варна. За