Без телефони на изпитите след VII и XII клас

Животът

17-05-2013, 17:09

Снимка:

© Varnautre.bg/ Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Седмокласниците показват знания със син химикал, зрелостниците - с черен, припомнят от Инспектората

Не се предвижда използването на някакви по-специални проследяващи устройства за предотвратяване на опити за преписване по време на изпитите след седми и след 12-ти клас. Това съобщи по време на пресконференция днес шефката на Инспектората по образованието, Антоанета Хинева. По думите й, традиционно изпитваните ще трябва да си оставят мобилните телефони преди да влязат в залата.

На 21 и 23 май ще се проведат държавните зрелостни изпити и изпитите за външно оценяване в седми клас по предметите Български език и литература и математика. Началният час за национално външно оценяване е 10. Времетраенето на изпитите в първи модул е 60 минути, във втори - 90 мин. Желателно е децата да работят и по двата модула. За децата със специални образователни потребности, външното оценяване е удължено на 100 минути за първия модул.

За да се явят на изпит седмокласниците трябва да имат служебна бележка, да носят лична ученическа карта и е важно, че ще пишат със син химикал, добави Хинева. За държавните зрелостни изпити трябва също служебна бележка, актуален документ за самоличност и черен химикал.

Изпитните теми ще се публикуват в деня на изпита в сайта на образователното министерство, от където ще бъдат изтеглени. Всяка тема е защитена с парола, а директорите ще я получат изпитния ден. Няма предварително зададени теми както беше преди години.

В седми клас на изпити във Варна ще се явят 4071 ученици, разпределени в 90 училища. От тях 2802 са от Варна, а 1269 са от областта. Зрелостниците тази година са 3993-ма. За втория държавен зрелостен изпит ще се явяват 4194-ма младежи.

За област Варна приемът в седми клас е за 58 профилирани паралелки и 47 професионални. Областна комисия трябва да оцени работите до 4 юни и да обяви резултатите. Всяка изпитна работа ще се проверява от двама проверители, така че учениците ще бъдат оценени максимално обективно, обобщават от Инспектората. До 7 юни трябва да станат ясни резултатите от изпитите по хореография и изобразително изкуство. По отношение на зрелостниците, до 10 юни е срокът за резултатите от държавните изпити. Работите ще се проверяват от Национална зрелостна комисия в столицата. След това изпитните работи се връщат във Варна и в рамките на три дни учениците могат да си ги прегледат. 

От 17 юни ще започне подаването на документи след приема, то ще се осъществява в Трета ПМГ и в училище "Цар Симеон". До 26 юни трябва да се обявят списъците на одобрените на първи етап.
Важен момент е да не се правят стратегии освен по реда на желанията, по които учениците искат да бъдат приети, коментира още Антоанета Хинева. Според нея е добре да се пишат повече желания.