Стар проект за бетониране на Кара дере пак на дневен ред

Мисия Варна

21-05-2013, 16:49

Снимка:

Google Street View

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кара дере пак е на прицел

Според Коалиция за устойчиво развитие служебното правителство оказва административна помощ за реализирането на проекта

В период между две правителства се прави опит за неправомерна държавна подкрепа за строителство на първа линия на черноморския бряг - хотелски комплекс общо 1235 дка в защитени територии на местността Кара дере в Бяла. Това твърдят активисти на неправителствената организация Коалиция за устойчиво развитие, припомняйки скандала около отдавна забравеният проект "Черноморски градини". 

Според тях след скандалните дюни, изчезнали от картата на Несебър, сега е на път промяна в предназначението на земеделски земи в горски територии около Бяла. По данни на екоактивистите инвеститор е "Мадара Юръп" АД, собственикът е офшорна компания от Малта, а името на проекта е "Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт". За проектант е афиширан световно известният архитект сър Норман Фостър.

Пак по данни на Коалиция за устойчиво развитие в момента от ръководствата на министерствата на екологията, икономиката и регионалното развитие заседавали в междуведомствена група за административно подпомагане на приоритетния инвестиционен проект, оценен на 316 млн. лв.

Няколко нередности в проекта посочват екоактивистите. Според тях доказателства за наличие на декларираните средствата от инвеститора няма. За проекта е имало екоразрешение от 2007 г., потвърдено от министър Нона Караджова, но загубило давност 5 години след издаването му. "Не е съобразена и съвместимостта на проекта с европейската екологична мрежа НАТУРА", алармират от Коалиция за устойчиво развитие. 

Скандалът около Кара дере, където се намира един от най-девствените плажове по родното Черноморие избухна през 2008 г. Гората около самия плаж на местността беше включена в плана за огромен комплекс с името "Черноморски градини", с претенции за екоселище и проектирано от британския архитект Норман Фостър. В скандала бе намесено и името на брата на лидерът на БСП и премиер по онова време Сергей Станишев – архитект Георгий Станишев. Проектът на инвестиционния фонд Madara Bulgarian Property Fund Limited, за който тогава бяха нужни около 1 милиард евро, беше замразен официално заради кризата. 

Получихме сигнал от наши активисти, че е създадена такава междуведомствена комисия, която цели подпомагането на рестарта на проекта, коментира пред Varnautre.bg. Дончо Иванов от Коалиция за устойчиво развитие. В същото време имаме информация, че инвеститорът не разполага с такива пари по сметките си, допълни той. По думите му някой се възползва да лови риба в мътна вода. Притесненията ни са, че служебното правителство, чиято единствена задача беше организирането на честни избори, за седмица-две преди да бъде назначен нов кабинет се опитва да подпомага скандалния проект, уточни Иванов.