Кристалина Георгиева: Няма опасност от наводнения у нас

Новините

07-06-2013, 13:53

Снимка:

© Varnautre.bg/ Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Комисарят посети Варна, за да открие информационен център на Европейския съюз

Няма опасност от наводнения у нас след бедствието в Чехия и цяла Централна Европа. Това заяви във Варна еврокомисарят, отговарящ за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева. По думите й, по-високи води по поречието на Дунав се очаква да стигнат до Будапеща към 10 юни, а до Сърбия, България и Румъния - около 14 юни. Георгиева увери, че пострадалите от бедствието страни ще получат финансова помощ от Фонда за солидарност извън редовния бюджет на Европейската комисия.

Еврокомисарят коментира и че в Брюксел е имало чувство на облекчение след като в България бързо се състави работещо правителство, което декларира желанието си да се обърне към проблемите на гражданите и да изпълнява програми, които са в рамките на европейските приоритети. Тя обяви, че ще се срещне с премиера Пламен Орешарски в неделя.

Кристалина Георгиева бе днес във Варна за откриването на информационен център на Европейския съюз "Европа директно". На Стария континент има 500 такива центрове, а във Варна е един от 15-те в България. В тях всеки може да получи информация за намиране на работа, възможности за квалификация, както и достъп до европейските програми, и правата на европейските граждани.