Осъдиха условно измамник, продавал незаконно ателие

Новините

11-06-2013, 11:31

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

За незаконния строеж Т.Драголов си докарал 110 лв.

      Присъда от 11 месеца лишаване от свобода при отложено изпълнение за срок от 3 г. бе наложена на 46- Т.Драголов за измама с причинени вреди в особено големи размери, съобщиха от пресслужбата на ВРС. Присъдата бе постановена  при съкратено съдебно следствие и подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред окръжния съд.

    Самият осъден е признал вината си. От 30 юли до 10 декември 2007 г., за да се облагодетелства, той успял да извърши сделки с незаконното си ателие. Драголов се възползвал от неосведомеността на клиенти и брокери за реалното състояние и правен статут на предлагано от него за продажба ателие, като по този начин причинил имотна вреда на купувачи в размер на 110 000 лева. 

             Подсъдимият бил собственик на въпросното ателие от 2004 г. То било изградено като самостоятелен обект – надстройка на подпокривен етаж на съществуваща шестетажна сграда в централната част на Варна. Самото ателие представлявало незаконен строеж и било изградено след издаване на Акт 16 и разрешението за ползване на цялата сграда. Още през м. септември 2004 г. от ДНСК нареждат премахване на строежа, което е потвърдено с влязло в сила решение на Върховния административен съд от 2007 г. Въпреки отправената през м. юни 2007 г. до Драголов доброволна покана да премахне незаконния строеж, той не го сторил, а месец по-късно продал ателието на свой познат. Новият купувач заплатил част от договорената продажна цена с уговорката да издължи остатъка впоследствие, но финансови затруднения го накарали да обяви ателието отново за продажба. Пак със съдействието на  подсъдимия бил осъществен контакт с агенция за недвижими имоти и отново без да са предупредени  клиенти и брокери с наличния проблем, че ателието представлява незаконен строеж, се стигнало до продажба на имота на поредните потенциални купувачи. Така на 10.12.2007 г. пред нотариус била изповядана сделката, а пострадалите купувачи – майка и дъщеря, били ощетени със сумата от 110 000 лева.