За четвърти път гледаме "Опера в Летния театър"

Варна Лайф

11-06-2013, 11:58

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Фестивалът тази година е посветен на 200 години от рождението на Верди и Вагнер

Премиери на «Летящият холандец», «Фалстаф» и «Травиата» и

Super Star Gala с хитове от мюзикъли на Ендрю Лойд Уебър са част от общо 14-те музикални събития, включени в тазгодишната „Опера в летния театър”. Театрално-музикален продуцентски център Варна, Държавна опера Варна и Дворец на културата и спорта представят четвъртото издание на най-младия варненски фестивал от 21 юни до 22 август 2013 г. Публиката ще чуе четирима звездни тенори - Иван Момиров, Бойко Цветанов, Камен Чанев и Калуди Калудов, както и гласовете от

световните сцени – Кирил Манолов, Надя Кръстева, Деян Вачков, Венцеслав Анастасов, Ирина Йордакеску, Анджела Ниси, Агунда Кулаева и други. Тазгодишното издание на фестивала е посветено на 200 години от рождението на великите композитори Верди и Вагнер.

 

Фестивалът започва на 21 юни с премиерното концертно изпълнение на Вагнеровата опера „Летящият холандец”, под диригентството на Светослав Борисов, със специалното участие на Апостол Миленков (Австрия) в ролята на Холандеца. Премиерата на Травиата ще бъде най-новият режисьорски прочит на Кузман Попов, с диригент Борислав Иванов, като в ролята на Виолета Валери ще аплодираме оперните звезди Ирина Йордакеску от Ръмъния – в спектакъла на 8 юли и Анджела Ниси от Италия – в спектакъла на 11 юли. На 16 юли следва премиерата на последната Вердиева опера Фалстаф”, в която под диригентската палка на Стефано Сегедони от Италия, образа на главния герой ще пресъздаде баритонът Кирил Манолов.

 

Иван Момиров (Италия) ще представи знаковите за всеки тенор партии - Дон Хозе в Кармен на 3 юли, с диригент Франческо Ланзилота (Италия) и Дон Карлос в „Дон Карлос”, с диригент Светослав Борисов, на 18 юли. Във втория спектакъл в ролята на Филип ще се превъплъти басът Деян Вачков, когото критиците обявяват за новия Борис Христов.

 

Публиката ще види Бойко Цветанов като Манрико в Трубадур” на 24 юли, а също и във Вердиевия Реквием, с диригент Алесандро Санджорджи (Италия) на 30 юли. Тогава той ще си партнира с харизматичната Надя Кръстева.

 

Изключително преживяване обещава да бъде и първата варненска среща със Super Star Gala – уникално музикално събитие с хитове от известните творби на Ендрю Лойд Уебър „Котките”, „Йосиф”, „Евита”, „Фантомът от операта” и „Исус Христос супер стар”.

Обаятелната украинка с български корени Аида Швед ще се вживее в едноименната героиня от непреходната Вердиева опера Аида

 

Летният музикален маратон включва и две от най-добре приетите постановки на Държавна опера Варна през последните години-оперетата Веселата вдовица от Франц Лехар и Севилският бръснар от Джоакино Росини, постановка на Антонио Петрис (Италия), диригент Григор Паликаров.

 

Апотеозен завършек на Опера в Летния театър – Варна 2013 ще бъде Оперната гала на 22 август. Под режисурата на Кузман Попов и палките на двамата диригенти маестро Борислав Иванов и маестро Григор Паликаров, ще прозвучат арии и ансамбли, знакови за творчеството на двамата велики композитори Джузепе Верди и Рихард Вагнер.