Общински фирми отчитат: Повече бебета и по-малко сватби

Мисия Варна

11-06-2013, 18:51

Снимка:

© Varnautre.bg/ Архив

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

През 2012 г. във вярност са се врекли 1076 двойки, докато през 2011 година заветното "Да" са си казали 111 млади семейства повече

250 бебета повече са проплакали в общинската АГ болница миналата година в сравнение с 2011 година. От януари обаче, лекарите отчитат спад, въпреки че отново новородените във Варна са повече от тези в другите градове. Това каза шефът на АГ болницата д-р Радослав Минков пред съветниците от комисията по собственост и стопанство към местния парламент. По думите му обаче здравното заведение извършва операции със секцио на загуба, тъй като Здравната каса отпуска много малко пари. "Това са най-евтините коремни операции, а 40 % от ражданията са със секцио", жалва се Минков пред общинарите. Той отчете, че през 2012 година, заплатите на лекарите и медицинския персонал в болницата са били увеличени със 7%, а финансови стимули се осигуряват и от парите за избор на екип.

И докато акушер-гинеколозите отбелязват бейби бум, от общинската фирма "Обреди" отчетоха спад в сватбите през миналата година. Управителят Любчо Любчев съобщи, че през периода във вярност са се врекли 1076 двойки, докато през 2011 година заветното "Да" са си казали 111 млади семейства повече. В същото време погребенията, извършени миналата година са извършени 1465 погребения. Шефът на дружеството отчете и по-малка печалба в края на финансовата 2012 година от 371 000 лв. при 421 000 лв. за миналата година.

Не така розово се оказва положението в Тубдиспансера стана ясно от отчета на здравното заведение. Общинарите не освободиха от отговорност предишния шеф на звеното заведение заради отчетената загуба от 76 000 лв. Съветниците поискаха от новия директор д-р Станимир Киряков да изготви оздравителна програма и пълна инвентаризация. Д-р Киряков коментира, че болницата страда от недофинансиране, а докато на един болен на ден от здравното министерство се отпускат по 25 лв., докато реалната сума е 85 лв. на ден.