Арестуват варненец по заповед на САЩ - за банкова измама и източване на ДДС

Крими

11-06-2013, 15:04

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Срещу Ваньо Минков е повдигнато обвинение от прокурор на щата Ню Джърси за това, че от лятото на 2011 до април тази година е набавил от различни източници данни от кредитни и дебитни карти и ги продал по интернет.

Варненският апелативен съд потвърди временното задържане под стража за срок от 60 дни на Ваньо Минков, разследван в САЩ за банкова измама и източване на ДДС.

Миналата седмица Варненският окръжен съд определи тази процесуална мярка за принуда, поискана от прокуратурата на САЩ - област Ню Джърси. Въз основа на Заповед за арест, издадена от Федерален съд на САЩ, компетентните власти са поискали временното задържане на варненеца, както и извършването на редица процесуално-следствени действия. Срещу Ваньо Минков е повдигнато обвинение от прокурор на щата Ню Джърси за това, че от лятото на 2011 до април тази година е набавил от различни източници данни от кредитни и дебитни карти и ги продал по интернет.

Властите в Америка обвиняват българина и затова, че от есента на миналата година до пролетта на 2013 участвал в схема за кражба на лични данни на американски граждани и банкова информация с цел данъчни измами. За да потвърди временното задържане на Минков, днес Варненският апелативен съд се съобрази с всички изисквания на Договора за екстрадиция между България и САЩ (ратифициран от нашата страна през 2009 година) и със ЗЕЕЗА.

Престъпленията, за които българинът е обвинен не са политически и се наказват както в България, така и в САЩ, където законът предвижда до 30 години лишаване от свобода. В следващите 60 дни американските власти ще подготвят и представят официално искане за екстрадицията на Минков, за да бъде довършено наказателното производство спрямо него. Дотогава той ще остане в ареста. Определението, с което Варненският апелативен съд потвърди временната мярка за неотклонение – „задържане под стража” за срок от 60 дни спрямо Ваньо Минков, разследван в САЩ за банкова измама и източване на ДДС не подлежи на обжалване.