Джани Шарков: Варна има огромен и все още неизползван потенциал

Туризъм

13-06-2013, 18:30

Автор:

Светлана Иванова

Всичко от Автора

Няма по-логично от това, туристическият бранш да подкрепя отварянето на града към морето

Джани Шарков, собственик на туроператорска фирма и председател на УС на Варненската асоциация на туристическите агенции (ВАсТА). Тя е учредена през април 2012 година. В учредяването й са участвали 32 туроператори, туристически агенции  и физически лица от Варна и региона. Идеята на учредителите е  консолидиране и обединяване на усилията на всички членове в борбата им срещу наложилите се в годините порочни практики, уронващи престижа на бранша и опит за внасяне на повече етика и морал в отношенията им в условията на агресивна конкурентна обстановка. Втората основна цел на ВАсТА е утвърждаването на дестинация Варна, като водеща за българското Черноморско крайбрежие, както и привличането обратно на туристи, пренасочили се към други дестинации.  Джани Шарков е завършил Икономическия университет във Варна, специалност Международен туризъм. Работи в сферата на туризма от 1969 година.

- Г-н Шарков, какви са очакванията ви за предстоящия туристически сезон?

- Предстоящият туристически сезон е изключително важен за икономиката на Варна и целия регион. Десетки хиляди жители на града и близките до Варна населени места разчитат на работните си места в туризма и свързаните дейности за получаване на добри доходи и осигуряване на благосъстоянието на своите семейства. Стотици фирми от туристическия бранш очакват стабилни и нарастващи приходи, с които да покриват направените инвестиции през предходните години, за да могат да отговорят на потребностите на летовниците и да им предложат повишено качество на туристическия продукт.

Държавните и общински органи, браншовите организации и фирмите поемат своята отговорност за подобряването на бизнес климата. Отчитаме положителното въздействие на решението на Общинския съвет за запазване на районирането и предотвратяването на повишаването на местните данъци и такси, което ще има благоприятно въздействие върху бранша.

- Как, според Вас, Варна може да стане още по-притегателен туристически център?

- Развитието на дестинацията не е възможно без съответните инвестиции в техническата и социалната инфраструктура на града. Завършилото обновяване на пистата и строителството на новия терминал на летище Варна със сигурност ще допринесат за по-качествено обслужване на постоянно растящия брой на туристите. Предстоящото обновяване на пешеходните зони в центъра на града, експонирането на историческите и архитектурни паметници ще го направят още привлекателно място за гражданите и гостите на Варна и се увеличи приходите от културния туризъм.

За съжаление, във Варна има огромен и все още неексплоатиран потенциал. За радост, това са предстоящи възможности, които колкото по-бързо, толкова по-добре. Със сигурност, от изключителен интерес представлява експозицията на Археологическия музей във Варна, в която се съхранява най-старото обработено злато в света. Това е изключителна ценност, която много хора биха дошли да видят специално. Няма да изреждам Аладжа манастир, Побитите камъни. Ако цялото това наследство беше разположена на друга географска ширина, щеше отдавна да се е превърнало в световна туристическа дестинация. Трябва и ние да се научим да представяме безценните паметници, сред които сме родени и ... не умеем достатъчно да ценим.

- Как туристическият бранш гледа на отварянето на града към морето?

- Ние, варненци, знаем, че още през VI в. пр.н.е., гръцки колонисти основават древното селище Одесос. То бързо прераства в процъфтяващ град в пределите на земите на траките. Връщам се толкова назад във времето, защото най-естественото за хората, родени и живеещи край морето, е да общуват с и чрез него. Другото напълно естествено е, гостите на града, да идват именно, заради възможността за по-близък досег с морето. Разбира се, Варна е морски град и няма по-логично от това, туристическият бранш да подкрепя отварянето на града към морето.

Предоставянето на част от пристанището за обществен достъп и реализирането на проекта Алея първа ще развият туристическия потенциал на град Варна. Оценяваме съдействието на правителството за развитието на града, което преди няколко дни предостави терени от военно поделение за развитие на пристанището и осигуряване на достъп на Варненци до морето. В същото време буди безпокойство действията на група граждани срещу развитието на града в тази посока. Като се използват гражданските протести срещу високите сметки за електроенергия се инсценират „протести“ на работещите в пристанището и се организират подписки за провеждане на местен референдум срещу проекта Алея първа.

- Как протестите попречиха на развитието на туризма в града?

Подписките, „протестите” на работещите в пристанището, всички подобни действия не помагат за развитието на град Варна и туристическия бранш. Те нито съдействат за създаване на нови работни места, нито подпомагат възможността за увеличаване на доходите на жителите на града. Спирането на инвестициите ще влоши бизнес средата и ще бъде лош знак за бъдещите инвеститори, а град Варна като туристическа дестинация ще загуби съществени конкурентни предимства. Липсата на инвестиции ще подкопае икономическия растеж в дългосрочен аспект.

В тази връзка, изразяваме желанието на нашите членове да се прояви воля за запазване на стабилността в града, за да има работещи институции и да не се блокира дейността на туристическите обекти с липса на нормативни решения.

Обръщаме се към гражданите на Варна и към органите на държавната и местна власт да подкрепят икономическото възстановяване и инвестиционните проекти за превръщането на града в истинска морска туристическа дестинация.