Иван Портних ще работи за трайна интеграция на деца от малцинствата

Мисия Варна

14-06-2013, 13:19

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Обещанието кандидат-кметът даде в отговор на поставения проблем, че е възпрепятствано записването на децата от ромски произход в някои училища

"Ще работя за трайно интегриране на децата на Варна от ромски произход в училищата. Те не бива да отпадат от образователната система". Този ангажимент пое Иван Портних, кандидат за кмет на Варна, издигнат от партия ГЕРБ, на среща с ръководството и родителите на  деца, които ползват услугите на  Ресурсния център за социална рехабилитация и интеграция.

Кандидатът за кмет посети звеното заедно с д-р Лидия Маринова,  председател на комисията по социални дейности и жилищна политика в местния парламент. Обещанието Иван Портних даде в отговор на поставения проблем, че е възпрепятствано записването на децата от ромски произход в някои училища. Екипът на центъра поиска съдействие за по-ефективна работата на общинската администрация, за да може да изпълнява нормално услугите на социалната програма. "Ще подкрепим г-н Портних на предстоящите избори за кмет, защото като председател на бюджетната комисия в ОбС той показа, че е делови, оперативен и отговорен, убедени сме, че това ще бъде неговия стил на работа и като кмет на града", категорични са от институцията.   

"Социалната дейност е основен приоритет в предизборната ми програма", подчерта Иван Портних. Той припомни, че бюджета за социалната сфера за тази година е увеличен с 1 млн. лева и целта е средствата за социални дейности да нарастват всяка година поне с още толкова. "Пътят е в правилни приоритети и увеличаване приходите на общината чрез привличане на средства от европейските фондове, тогава и средствата за социалната сфера ежегодно ще нарастват", обобщи Иван Портних.

По-късно в  клуба на Агенцията за социално развитие "Вижън" той се срещна с хората, които предлагат и ползват нейните социални услуги. Агенцията е първата в страната успешно реализирала услугата "социален асистент". В открит диалог хората с увреждания направиха своите предложения към кандидата за кмет за развитието на качеството на социалната услуга, транспортното обслужване на хоратас увреждания.