Протестът антипеевски вече е срещу правителството (+)

Близо 2000 души блокираха Аспарухов мост

Над 200 души започват днешния протест, който от антипеевски вече официално е антиправителствен. Оставка на правителството искат протестиращите, които минути след 18:30 часа затвориха кръстовището на бул "Мария Луиза" пред общината.

Блокирани отново останаха десетки автомобили и няколко автобуса на градския транспорт. Виковe "Оставка" и "Червени боклуци" огласят центъра на града. Не по-малко са и скандиранията "Долу ДПС". Нови плакати са издигнати днес. "Олигарски иди си, прасетата вземи си", "Гласувахте за Волен, получихте Делян" и "Оставка за кабинета" са днешните лозунги. "И преди, и сега БСП е мафия" се откроява най-много.

18:52 След 10-минутно затваряне на кръстовището, протестиращите се отправят към Аспарухов мост, за да го затварят. Първоначалната идея отново да се ходи до Градския съвет на БСП на ул. "Македония" беше отхвърлена. Пиперливите скандирания по адрес на Столетницата и ДПС продължават. Кръстовищата, през които минава шествието предварително се блокират от униформени, които отбиват движението, за да не остават шофьорите заклещени в протеста. Бройката на демонстрантите набъбна до около 500 души.

19:00 Множеството, което вече наброява близо 1000 души се спря за кратко на Катедралата, след което продължи към Аспарухов мост. Там обаче, ги чака редица от полицаи от звено "Сигма", които са преградили платното. След кратко пререкание с полицията обаче, скандиращите продължиха напред към моста. Шествието се движи в платното в посока "Аспарухово", а в съседното, което е свободно за коли, шофьорите мощно подкрепят протестиращите с клаксони.

19:09 В началото на Аспарухов мост, рехав кордон от жандармеристи се подреди, но дори не опита да спре недоволните, които вече се движат по моста. Като цяло полицията се оказа,  подготвена за идеята шествието да тръгне към моста, за да го блокира и не реагира по никакъв начин на множеството.

19:17 Докато колоната стигне до съоръжението, бройката на демонстрантите значително се увеличи и хората вече са почти 2000. Сигмаджии и други униформени се движат успоредно на протестиращи. Демонстранти вече има и в двете платна на Аспарухов мост.

19:25 Първата вълна от протестиращи по моста се спря на КПП-то на съоръжението, а останалите все още се придвижват към тях.

19:35 Шествието остана за около 15 минути на КПП-то на моста. Чуха се призиви за гражданско неподчинение, от областния координатор на НФСБ Костадин Костадинов, протестиращите пяха химна и тръгнаха обратно към центъра.

19:55 Дъждът, който заваля във Варна, не спира шествието. Сега то е пред Катедралата и идеята е да се отправи към партийните централи на управляващата коалиция. За разлика от вчера на протеста вече са и лицата, познати от февруарските шествия във Варна. 

20:00 Протестиращите "нападнаха" водоноска. Камиончето с цистерна, което дори в дъжда поливаше цветята между платната на бул. "Мария Луиза", беше "яхнато" от демонстранти. Върху предната му част се качиха двама младежи, които разпънаха българския трибагреник и запяха песни. Последваха бурни овации от околните. 

20:25 Шествието се насочи към централата на БСП. Тук протестиращите скандират дежурните вече "Оставка", "Долу БСП" и "Червени боклуци". Те извадиха и кутии с прах за пране, бутилки с веро, шишета с вода и се опитват "да изчистят" столетницата от властта.

20.30 След като символично "изпраха" сградата на градския съвет на БСП млади и стари започнаха да подскачат в ритъм и да скандират рефрена от началото на 90-те години: Кой не скача е червен! На ул. "Македония" има около 200 човека.

20.35 Същата процедура трябваше да се повтори пред офиса на Атака на "Цар Освободител", но шествието от по-стабилна полицейска охрана на входа на офиса на Атака. Множеството скандира "Продажници". 

20:45 Младеж хвърли кофичка с кисело мляко по витрините на клуба на "Атака", после към портрета на кандидата на партията за кметските избори във Варна полетя кенче от бира. Полицаи тръгнаха да заобикалят групата, от която започна обстрела. Тогава момчетата бързо предадоха от ръка на ръка картони с яйца. До хвърлянето им не се стигна. Младежите бяха сгащени от полицаите, които поискаха личните им карти, за да бъдат записани данните им. След това униформените им пожелаха "Приятен ден". След офиса на Атака шествието продължи към сградата на Областния съвет на ДПС.

21:05 Яйца полетяха срещу централата на ДПС. Нито едно обаче не стигна целта си на площад "Мусала". Полицията подгони стрелеца. Когато го настигнаха, установиха, че вече имат данните му от атаката над офиса на "Атака" и го пуснаха. 

Минути по-късно протестът приключи с дежурния възглас "Утре пак в шест". Организиран още в началото на седмицата, за утре е и протестът срещу узаконяването на циганските  гета. Неговият начален час също е 18:00 ч. пред сградата на общината.