Рибарите ще се борят докрай срещу заменката на Траката

„Не е нормално във Варна да няма възможност рибарите да работят спокойно, да имат селища и места за лодкостоянките си”, заяви кандидатът за кмет Иван Портних

 „Ще се борим до край срещу скандалната заменка на тройната коалиция, която ни отне земята! Ако трябва отново ще излезем на протест!” Това обявиха рибарите от рибарска кооперация „Траката” край Варна по време на среща с Иван Портних, кандидат за кмет на морската столица от ГЕРБ. "Разчитам на съда за справедливо решение относно това напълно незаконно отнемане на земята в Траката, извършена по времето на Тройната коалиция и ощетяващо местните рибари", каза Портних.

Депутатът Пламен Манушев уточни, че сагата се точи от 2009 г. и в момента се очаква решение на трета съдебна инстанция. През 2009 г. бившият зам.-министър на МВР от тройната коалиция Явор Хайтов придоби близо 94 дка горски фонд край Евксиноград, на част от които са разположени рибарските хижи, както и дамбата, на която са лодкостоянките. Деактуването на земята пък извършва Христо Контров – бивш областен управител на Варна от квотата на ДПС. Срещу апетитния терен край морето държавата получи от Явор Хайтов гори в Тетевен и Троян. По-късно терените няколко пъти са били препродавани.

„Ние няколко пъти излизахме на протести, дори блокирахме пристанището. Няма да позволим на мястото на селището да се строят хотели”, категорично заявиха рибарите. През 2010 г. областната управа е обжалвала заменката за единия терен и там се чака решение на трета съдебна инстанция, след като втората се е произнесла в полза на администрацията. За другия парцел обаче сроковете били изтървани и проблемът със собствеността на имота остава, стана ясно още по време на срещата.

„Не е нормално във Варна – морската столица на България, да няма възможност рибарите да работят спокойно, да имат селища и места за лодкостоянките си”, заяви пред хората Иван Портних.