Яхта с въдица хит в Балчик

Животът

16-06-2013, 08:20

Снимка:

Виржиния Георгиева

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Голфъри запазват хотели за месеци напред, поляците се връщат

Добруджанското Черноморие далеч не изглежда като съседите - Варна и особено Бургас, пише в. "Стандарт". Тук нощният живот не е така здраво застъпен. Няма ги шумните дискотеки една до друга, но пък тук няма още и хотел до хотел, така че от едната тераса да можеш да се пресегнеш и да вземеш плажната кърпа от съседния хотел. Точно това е магнитът, който привлича туристи, които са по-платежоспособни и спокойно могат да бъдат класирани в категорията над средната класа. И това лято хотелите по морския бряг в Балчик започват сезона с точно такъв вид туристи - хора, които търсят тишина, красива природа, спокойствие. Хотелиерите са категорични, че техните гости се връщат отново и отново, защото намират спасение от стреса, пълен релакс, съчетан с красиви места и добро, качествено обслужване. Най-общо профилът на туриста, идващ в Балчик, може да се опише с две думи - хора, които знаят как да живеят и какво искат от живота, казва управителят на четиризвездния хотел "Реджина Мария СПА" Десислава Кирякова. Морският град е предпочитана дестинация от семейства с деца и по-улегнали двойки. Сред предимствата на Балчик е и богата му история, допълва Кирякова, която е и представител на БХРА в Балчик и околностите. "Традиционно най-големият поток в Балчик от туристи, това са румънците, които идват тук заради двореца, към който изпитват особен сантимент. Не по-малко обаче в последната година, а и за това лято са руските туристи, чийто престой е от 7 до 21 дни, докато румънците идват и за по-кратък отдих - 3 дни. Заедно с тях започнаха да се завръщат вече чехи, поляци. Засега, ако съдим по предварителните записвания, това лято ще е по-добро за бранша в Балчик, като с колегите очакваме ръст спрямо лято 2012 до 10 на сто" - казва Кирякова. Масово nотелиерите предлагат нощувка със закуска и там не може да се намери пакет на ол инклузив. Всички предпочитат да работят на а-ла-карт, като добавят, че това е формулата за успеха и това кара в Балчик да идват по-платежоспособни туристи. Масово хотелиери и ресторантьори считат, че ол инклузивната формула вече е изчерпала своя смисъл и дори прогнозират, че с течение на времето ще изчезне. Именно ол инклузивът е изиграл ролята на лоша реклама за страната ни и това, че тя е популярна като евтина алкохолна дестинация, казват ресторантьорите и хотелиерите в Балчик. Не може да предлагаш нощувка в четиризвезден хотел на 20 евро и на толкова да се предлага нощувка с хранения и алкохол - за тази цена не може да се плати само на камериерка и пералня за подмяната на бельо и кърпи, казват хотелиерите. Ол инклузивът е и на по-ниско качество, докато при а-ла-карт ресторантите туристът има възможност сам да подбере менюто си, което му се приготвя в момента и му се сервира.
Освен с двореца Балчик привлича и с множеството си фестивали, които, туристическият бранш признава, удължават сезона в Белия град. Сред търсените услуги от румънци, а особено от руснаци са СПА процедурите и пакетите. Руските туристи имат изключително богата култура в това отношение и полагат много грижи както за здравето си, така и за тялото си. Дамите ползват множество разкрасителни процедури, като дори си купуват козметични продукти и за домашна употреба. Като изключително предимство туристическият бранш в Балчик изтъква и близостта на града до трите чудесни голф игрища. Проведеният пък през май турнир на "Волво" допринесъл за рекламата и вече в хотелите имало записвания и на голфъри, които при резервациите разпитвали подробно за игрищата.
Магията на Балчик е и красивата ботаническа градина, в която всеки един момент има какво ново да се види. Градът привлича с крайбрежната си алея, на която има разположени множество тераси и докато отпивате чаша вино или бира и похапвате някое рибно блюдо, можете да се наслаждавате на морето. Цените са приемливи и може да се намери заведение за всеки джоб и вкус. По-луксозните заведения не предлагат рибата на народа - цаца, а сафрид - за 9 лв. порцията, скумрия на скара - 6 лв., акула пане - 12 лв. Има обаче и капанчета, където има наред с по-скъпите видове рибни блюда и цаца, която е за 4-5 лв. за порция. Наливната бира е 2-2.50 лв. Пицата е по 7 лв. От 3 до 6 лв. варират цените на различните салати, а традиционното българско кюфте или кебапче е за 1.50 лв.  
Рибарите на Балчик са сред атракциите за туристите, които често, разхождайки се, се спират да ги погледат как плетат мрежи за калкан, който от днес може да се лови, защото забраната пада. Морските вълци се надяват сезонът за калкан поне да е добър, защото в момента морето било болно след дъждовете и няма риба. В плетенето на мрежи помагат и съпругите и децата им, като една от дамите, докато сръчно преплита кордата, нарежда: "Нашата е глад и романтика. Освен че няма работа, и риба като няма, не ни остава друго".
Яхтеното пристанище е дом за атрактивни корабчета, които предлагат еднодневни разходки до нос Калиакра, възможност да се лови риба навътре в морето, като има осигурени въдици и стръв за любителите. Сред предложенията е и възможността за кратък еднодневен круиз до нос Калиакра с обяд в ресторанта на мидената ферма "Дълбока". Обновената крайбрежна алея пък съвсем скоро ще бъде осветена от фотосоларни лампи, които се монтират. Строителството е замряло след заповедта на кмета и стрелите на крановете на строящите се апартаментни комплекси се вписват в градската морска гледка като стражи на каменния бряг, който наскоро бе укрепен и местата на познатите тетраедри бяха заети от големи белокаменни блокове. Скалистото крайбрежие не пречи на туристите - тези, които искат уют, предпочитат изкуствените плажове, както и градския плаж на Балчик, където чадърът е 6 лв., а шезлонгът - 3 лв. Има и такива, които пък си избират някое местенце до камъните и събират тен.