Третият протест - два пъти по-многолюден от предишните

Мисия Варна

16-06-2013, 18:52

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

"Мафия", " БСП е мафия", "Олигарски вън", "Олигарски иди си" и "Оставка" скандираха хората

Не повече от 500 човека има пред сградата на община Варна в момента. Хората обаче прииждат отвсякъде и в момента кръстовището е блокирано. Протестиращите отново са предвождани от лидера на Национален фронт за спасение на България, Костадин Костадинов. "Мафия", " БСП е мафия", "Олигарски вън", "Олигарски иди си" и "Оставка" скандират хората. Въпреки че преди няколко дни за този час във Варна протестът бе обявен срещу опитите да се озаконят жилищата в ромските махали, събралите се тази вечер хора скандират срещу ДПС, БСП и правителството. Според Костадин Костадинов в тълпата има доста провокатори от БСП. 

18:50 Около 2000 човека тръгнаха току що от общината в посока Катедралата. Множеството е задръстило двете платна. Засега не е ясен маршрутът на шествието, но хора непрекъснато се присъединяват. 

19:00 Шествието стигна до Катедралата но за разлика от вчера не продължи към Аспаруховия мост, а зави по "Владислав". Хората стават все повече, някои дори слизат множеството блокирани автобуси и също тръгват с шествието. Колоната в момента е дълга над 100 метра и заема всички ленти на булевард "Владислав Варненчик". 

19:10 Шествието продължава по "Владислав". В момента първите демонстранти са до "Макдоналдс", а последните още се точат до "Образцов дом". Засега плановете са да се стигне до моловете. Докато преминаваха покрай офиса на Марешки над Централна поща, протестиращите накъсаха голямо количество негови плакати и викаха "Уууу" срещу лика му, "красящ" фасадата. Някои от протестиращите влязоха в словесен двубой с шофьори на коли, които продължаваха да се движат по булеварда, за разлика от повечето останали водачи, които с клаксони подкрепяха скандиращите.

19:23 Шествието зави по улица "Отец Паисий"  и се движи в посока  бул. "Цар Освободител", като най-вероятно ще продължи към офиса на "Атака". 

19:35 Множеството се спуска по бул. "Цар Освободител" и се е разпънало между ул. "Генерал Колев и АГ болница. Пред централата на "Атака", която е на същия булевард в близост до Червения площад ги чака кордон от полицаи, тъй като вчера имаше опити за целене с яйца, кофички с кисело мляко и кенове с бира. 

19:50 Шествието стигна до централата на "Атака", която е обиколена от трийсетина полицаи. Голяма част от тях са със свалени щитове и каски в ръцете. Множеството е силно екзалтирано и от лежерното настроение от вървенето досега няма и следа. Хората настойчиво крещят "Волен феса", "Волен к...во", "Оставка, Оставка". Въпреки че в ръцете на някои от протестиращите се виждат торбички с яйца, засега подобни провокации няма. С мощно "Уууу" множеството потегли от тук в посока централата на БСП на ул. "Македония".

19:55 С всеки изминат метър напрежението става видимо все по-голямо. Пресичайки Червения площад протестиращите забелязаха Иван Петров, станал печално известен от протестите през февруари. Хората приветстваха непостоянния в действията си бивш футболен треньор с мощно "Предателите вън". Той от своя страна също изтъва нервите си и започна да им крещи, че трябва от него да се учат как се правят протести.

Множеството изпълни улица "Македония", където се намира сградата на Градския съвет на БСП. Скандиранията не спират нито за миг: "И преди и сега БСП е мафия"  и Оставка". Към кордона от полицаи полетя бомбичка, която явно уцели единия от униформените и той куцайки и придържайки с ръка лявото си бедо влезе в една от патрулките. Към фасадата полетяха и яйца и пластмасови бутилки. 

20:08 Полицаите подгониха младеж, който замерил един от тях с домат. Веднага цялото множество последва гонещите се. Тези, които бяха най-отпред твърдят, че когато го хванали, един от полицаите ударил с глава младежа. След като му записаха данните той беше пуснат, което предизвика аплодисменти пред протестиращите. В момента скандиращото множество върви към общината, но крайната цел е сградата на Областното ръководство на ДПС. 

20:30 След като не намериха лидера на "Атака" в партийната му централа, протестиращите дойдоха да го търсят при ДПС. Около 700 човека скандират в момента "Волене излез" пред централата на ДПС на площад "Мусала". "ДПС вън" и "Оставка" са останалите скандирания. Повечето от протестиращите не успяха да стигнат до тук и окапаха по време на протестния "марш" през града. "Предатели" крещят още демонстрантите. 

20:37 След като от площада отекна тътенът от стотиците скачащи хора, които скандираха "Кой не скача е червен", сега протестиращите пеят една след друга възрожденски песни, като редуват мелодиите с възгласи "Българи юнаци".

20:43 С "Шуми Марица" и химна на България протестът приключи. Със скандирания протестиращите оповестиха часа - 18:00 на утрешното събиране със същите искания.