С културно-историческото ни наследство можем да привличаме все повече туристи

Мисия Варна

17-06-2013, 14:21

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Иван Портних: В съхраняването на събития като историческата възстановка "От Аспарух до наши дни" е бъдещото развитие на Варна

"В съхраняването и толерирането на събития, като историческата възстановка "От Аспарух до наши дни" е бъдещото развитие на Варна. Трябва да стимулираме подобни прояви, защото с нашето културно-историческо наследство, с нашите природни дадености, какъвто е Аспаруховият парк, втората Морска градина, можем да привличаме все повече и повече туристи в нашия град”. Това сподели Иван Портних, кандидат за кмет на Варна, издигнат от ГЕРБ, който наблюдава историческия спектакъл под открито небе, заедно с кмета на района Йордан Николов и десетки жители на Аспарухово.

Пред очите на въодушевената публика "преминаха" исторически картини от времето на Аспарух, Първото и Второто българско царство, Освободителното движение, войните за национално обединение и Балканската война. Присъстващите наблюдаваха с подчертан интерес демонстрациите на войнските умения на българите през вековете. В тази ярка историческа възстановка участваха сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – "Авитохол", конна база "Борисови" от село Любен Каравелово, родолюбив комитет "Крум Страшний" и военен клуб от Шумен, дружество "Възраждане"- Търговище, национално дружество "Традиция"- Преслав, сдружение за исторически възстановки "Чигот" и сдружение "Клуб Миноносец Дръзки" - Варна.
Портних получи благодарствен адрес от името на "Авитохол" за съдействието да бъде реализирана историческата възстановка "От Аспарух до наши дни". „Във Ваше лице ние намерихме човек, който подкрепя развитието и популяризирането на българското историческо и културно наследство, съхраняване на традициите на предците ни. ”, се казва в писмото до кандидата за кмет.