Безплатни месечни прегледи за пенсионерите с пари от общината

Мисия Варна

20-06-2013, 14:48

Автор:

в. Твоят ден

Всичко от Автора

Кандидатът за кмет Иван Портних показва как ще се харчи целевия половин милион за здраве в бюджет 2014

Всеки месец варненците, навършили 65 години, ще имат гарантиран по един безплатен преглед при специалист в общинските здравни заведения, предвижда в управленската си програма кандидатът за кмет  Иван Портних.

"Убеден съм,  че финансовият потенциал на община Варна позволява този минимален пакет от 12 годишни консулта със специалист за нашите родители, баби и дядовци", аргументира ангажимента си Портних.

Като бивш председател на постоянната комисия по бюджет и финанси той е направил разчет, който показва, че безплатните общински прегледи на най-възрастните жители на Варна ще струват на хазната 500 000 лв. годишно.

"Ако получа доверието на съгражданите ни, ще внеса предложение в Общинския съвет през 2014 година да бъдат осигурени нужните половин милион лева, които да обезпечат финансово тази мярка”, обеща Портних. Ще бъде разработен и стриктен механизъм за отчитане на извършените прегледи, за да се гарантира целевото разходване на общинските средства.

Кандидатът на ГЕРБ  призна, че варненците, навършили 65 г., ще се ползват с особено внимание от екипа му.

"На нашите възрастни съграждани мога да обещая, че Община Варна ще продължи да осигурява поддържането на съществуващите и откриването на нови пенсионерски клубове", каза Портних.

Като типичен представител на деловия свят на бизнеса кандидатът за кмет обяви, че ще продължи добрите практики в социалната програма на града, но ще гарантира ефективен контрол върху разходването на средствата по дейностите в нея.

В Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Варна заложихме построяването на: 250 жилища за социално слаби, 3 защитени жилища за хора с психични разстройства и деменция, Дневен център за работа с възрастни хора с психични проблеми и Комплексен социален център на мястото на стария дом „Гергана“. Екипът ми ще работи активно по тези изключително важни за града и жителите му проекти.  Под мое ръководство община Варна ще продължи политиката за подпомагане на социално-слаби граждани – с еднократни помощи и предоставяне на общински жилища, но при ясни критерии, обеща Портних.

В навечерието на изборите той потвърди ангажираността си с общинското подпомагане на общинските здравни заведения. Портних припомни, че в резултат на успешни преговори и упорито лобиране в полза на Варна, градът бе поканен в извънредна сесия на ОП „Регионално развитие 2007-2013 г” по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ  BG161PO001/1.1-11/2011 „Подкрепа за реконструкция/ обновяване и оборудване на общински лечебни заведения в градските агломерации”, компонент 1 „Комплексни онкологични центрове и специализирани болници за онкологични заболявания”, за да усвои първите средства за закупуването на линеен ускорител за общинската онкологична болница.

“Средствата не са достатъчно, тъй като и по тази програма се наложи да ни включват извънредно заради проспани възможности от старата администрация. Важното е обаче, че началото бе поставено и с  осигурените средства ще се гарантира базисното оборудване за модерно лъчелечение, за което общинската онкоболница има бункер, построен със средства от местния бюджет”, обясни Портних. Така Варна има шанс да се превърне в модерен център за лечение на онкологични заболявания в Североизточна България при вече наличните ПЕТ-скенер и циклотрон в МБАЛ „Св. Марина” и предстоящото закупуване на линеен ускорител за общинската болница.

В програмата на кандидата за кмет от ГЕРБ е отделено особено внимание на грижата за онкологично болните и превенцията на раковите заболявания. Иван Портних се ангажира с включването на разработената от общинската „Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков - Варна” ЕООД профилактична програма в плана за развитие на здравеопазването, с какъвто до момента Варна така и не разполага.