#ДАНСwithme 8: Лумпенче да се наричам - първа радост е за мене

Мисия Варна

21-06-2013, 19:08

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

#ДАНСwithme 7

Минута мълчание пред галерията където се открива изложба на Пламен Горанов

И днес протестиращите във Варна са около 200 души. "Лумпенче да ме наричат - първа радост е за мене", гласи един от днешните плакати. На други пък има изписани стихове от Ботев и "Браво Брюксел". Скандиранията са обичайните: "Оставка" и "Червени боклуци", "Избори". Протестът започна с думите "Събрахме ли се лумпени". Заигравката с думите на червения депутат Христо Монов, който вчера нарече протестиращите "интернет лумпени", обаче остана неразбрана от възрастен човек, който се обиди. Наложи се по-млади да му обясняват, че по този начин демонстрантите иронизират политиците. 

След като се събраха пред общината, по традиция протестиращите отново затвориха кръстовището пред сградата на местната власт. След това се отправиха към Градската галерия, където се открива изложба с фотосите на Пламен Горанов, който загина по време на февруарските протести.  

Мотивът за ходеното до галерията е да се отдаде почит на самозапалилия се Пламен. Пред галерията недоволните сведоха глави. След минута мълчание те се отправиха към централата на ДПС. 

19:21 Пред офиса на ДПС младо момче започна да раздава хризантеми на полицаите, които пазят партийния офис. Цветя получиха всички униформени. Последваха дежурните скандирания "Долу ДПС". После протестиращите изпяха българския химн и "Боят настана"  и се отправиха към Катедралата, за да извият вече станалото традиционно кръшно хоро под звуците на гайдата и тъпана на двамата музиканти, които и днес озвучават шествието. Междувременно протестиращите се увеличиха до малко под 300 души. 

19:30 Преди да тръгнат от ДПС мъж призова утре, когато е Черешова Задушница, всеки да носи четен брой цветя, които да постави пред партийната централа на вече "умрялата партия", както се изрази самият той. 

19:41 Шествието блокира кръстовището на Катедралата. Преди да започне правото хоро, демонстрантите получиха "клаксонова" подкрепа от някои шофьори. Други пък се опитваха да минат през протеста. Кондукторка и шофьор от четиринайска, слязоха от автобуса и също се включиха в демонстрацията, с викове "Оставка" пред погледите на пътниците от возилото.  

20:04 Протестиращите минаха по "Мария Луиза"  ис викове "Оставка" стигнаха до партийния клуб на БСП. Преди това се натъкнаха на младоженци, които си правеха снимки пред Археологическия музей. Младото семейство получи бурни аплодисменти и скандирания "Горчиво" от всички протестиращи. 

20:12 Пред БСП демонстрантите отново си припомниха рефрена от началото на 90-те "Кой не скача е червен", придружен от подскоци в ритъм. Ходенето до централата на "Атака" разедини протестиращите. Половината от тях бяха категорични, че трябва да игнорират лидера на националистическата партия и всичко свързано с нея, останалите настояваха все пак да скандират пред сградата, в която се помещава "Атака". В крайна сметка част от протестиращите остана на платното на бул. "Осми приморски полк", друга се отправи към "Цар Освободител", където е клубът на "Атака", но втората група по пътя явно също размисли и направи обратен завой. 

20:18 Цялото шествие вече събрано се отправи към началната си точка - общината, където отново затвори кръстовището пред сградата на кметството. Там протестиращите изиграха финално хоро.