Михаил Куликов е готов с инвестиции от международно сътрудничество

Мисия Варна

28-06-2013, 14:04

Автор:

Предизборен щаб

Всичко от Автора

Кандидатът за кмет на Варна няма да разчита само на еврофондове и бюджета на Общината

Изграждане на стабилна мрежа от градове по Черно море с общи цели и позиции при разработване и управление на съвместни проекти, финансирани от структурните фондове на ЕС, програмите на ООН и Съвета на Европа, фонда за научни разработки към Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество и активно използване на възможностите, които ще предостави Съвместна оперативна програма „Черно море” през следващия програмен период (2014-2020 г.), са заложени в програмата за управление на независимия кандидат за кмет на Варна Михаил Куликов.

За това той вече е получил подкрепата на сдружение Международен Черноморски клуб. В сдружението членуват 30 пристанищни градове от 8 държави – България (Бургас и Варна), Гърция, Румъния, Русия, Украйна, Турция, Грузия и Италия. Международният Черноморски клуб има статут на наблюдател към Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество и е НПО със специален консултативен статут към Икономическия и социален съвет (ECOSOC) на Обединените нации от май 1997 г.

В резултат от дейността в рамките на черноморския клуб, е одобрен проект за получаване на безвъзмездна финансова помощ по Съвместна програма „Черно море 2007-2013 г.”  - „Културни пристанища от Егейско до Черно море” с водеща организация Община Солун, Гърция и партньори Община Варна, Община Одеса, Община Кавала, Истанбулски университет, Националния исторически музей в Констанца и Националния изследователски център за изкуство, история и съхраняване на културното наследство на Грузия. Проектът е на стойност 1 200 000 Евро, с 10 % национално съфинансиране.

Михаил Куликов е един от „възрожденците” на организацията. По негова идея и инициатива е създаден Постоянен секретариат на Международния черноморски клуб във Варна.

Независимият кандидат за кмет на Варна ще работи за възстановяване на директната фериботна линия Варна – Поти, както и за активизиране на икономическото партньорство между двата града. Сътрудничеството за привличане на инвестиции в сферата на туризма между Варна, Батуми и Баку предлага още Куликов.

Той води разговори и получи пълната подкрепа на администрацията и бизнеса на Севастопол в сфертата на корабостроенето и кораборемонта, добива и преработка на нефт и газ и в сектора за енергийна ефективност. В процес на обсъждане са проекти в енергийния сектор – зелена енергия, енергоспестяващи технологии, технологии за подобряване ефективността котли за електро- и пароцентрали и др.