Александър Йовчев: Не възприемам напразното харчене на пари

Мисия Варна

28-06-2013, 15:18

Автор:

Предизборен щаб

Всичко от Автора

Ще настоявам да се извърши пълна ревизия на сделките на предишното управление, каза кандидат-кметът на Атака

Кандидатът за кмет на Атка Александър Йовчев е роден на 26 март 1981 година във Варна. Дипломира се като мениджър в международния бизнес във Варненския свободен университет през 1999 година, след което успешно ръководи частен бизнес в сферата на транспорта и търговията.

-Г-н Йовчев, какво накара един бизнесмен с добре развиващ се бизнес да влезе в политиката?

-С течение на времето осъзнах, че човек, колкото и добре да се развива,  не може да бъде щастлив в едно общество, в което преобладаващата част от хората  живеят на ръба на основните си потребности и  в което няма законност. Един бизнес, може да се развива добре, а не спекулативно само в общество в което хората са задоволени и имат възможности за личностното си развитие. Исках да дам своя принос за това, децата ми да живеят по-добре и по-спокойно от мен, в една уредена и основана на закона държава.

Освен това, от години разучавам икономически теории за начините на формиране на работната заплата и съм стигнал до изводи, дори направил разработки по темата, които исках да обсъдя със съмишленици и да се опитам да повлияя върху държавната политика по този въпрос. Смятам, че държавата трябва да защитава работниците от свръх – експлоатация. Обърнах се именно към партия Атака, защото установих, че това е партията с най-социална платформа.

-А как един бизнесмен възприема националистическите възгледи на партия Атака? Вие, предприемачите не сте ли по-умерени и не така радикални?

-Аз съм патриот по душа.  Голяма част от моята мотивация е именно да запазим националното богатство, националните ценности, земята, природните ни дадености за бъдещите поколения. Освен това, моят род се слави с личности, участвали в българското опълчение и предава завета на българщината от поколение на поколение. Така че, чувствам дълг едновременно и към бъдещите поколения, и към предците си.

А що се отнася до радикалните възгледи на Атака, аз не мисля че можем да се борим с олигархичното статукво, като използваме молби и надежди. Трябва ясно да заявим какво искаме. Искаме категорична смяна на модела.

- Кое в платформата ви за управление ви отличава от другите кандидати?

-Като предприемач, аз не възприемам напразното харчене на пари. Немалките печалби, които реализират фирмите от обществените поръчки могат да се използват за извършване на други обществени дейности. Смятам, че трябва да се създадат общински фирми, които да изпълняват най-основните и близки до монополните дейности на Общината.

Аз мога да организирам създаването на такива предприятия, знам как да организирам и контрола върху тяхното функциониране. Контролът е много важен. Смятам, че трябва да бъде извършван с участие на представители на гражданите  и при пълна прозрачност.

-Това, че не възприемате напразното харчене ли е причината да използвате парите за кампанията  си за да извършите дарение?

-Съвместно с партийния актив и лидера на партия Атака решихме да съчетаем кампаниите „Православна солидарност” и кметската кампания по най-добрия начин.  Новостроящия се храм Св. Прокопий Варненски имаше спешна нужда от изграждане на покрива. Ако това не беше започнало сега, храмът нямаше да може да посрещне зимата. Общинския съвет реши, че няма възможност  да се отпуснат средства за храма. Ние просто се притекохме на помощ.

Искам да използвам случая да  приканя хората да дарят средства поне с един есемес , защото храмът е уникален, сам по себе си. Той е планиран да бъде център за духовно - просветна и социално - милосърдна дейност. Към храма е проектиран комплекс, със заложени места за детски занимални, социална кухня, лекарски кабинет.  Един ден Варна ще се гордее с този храмов комплекс.

- Кой е основния проблем на града? 

-Много труден въпрос, проблемите са много и един от друг все по-наболели. Инфраструктурата, липсата на места за паркиране, лошата водопроводна мрежа и канализация в цели райони, намаляването на зелените площи и много други проблеми, които обаче имат един общ произход.  И той се състои  първо  - в лобизма в сферата на обществените поръчки и второ - в липсата на контрол върху  тяхното изпълнение.

Затова и ще настоявам да се извърши пълна ревизия на сделките на предишното управление. Ще настоявам за това независимо дали ще бъда избран за кмет или ще се включа към гражданските протести, които имат това искане.

-Като споменахте протестите, какво е вашето отношение към гражданските организации и по – специално към протестиращите?

-Доброто бъдеще на България минава през активното гражданско общество. Правилно е хората да отстояват своите каузи и да не се примиряват с половинчати решения. Правилно е те да изискват и да участват в контрола над властта, след като тази власт показа , че не работи в полза на обществото.

Аз взех активно участие във всички  протести срещу шистовия газ, като собственоръчно съм раздал хиляди листовки , а в продължение на един месец  всяка вечер прожектирахме филма ГАЗЛАНД на входа на Морската градина. Тогава партия Атака  имаше своя инициатива относно шистовия газ, но и със всичко, което можеше подкрепяше и протестиращите граждани.

Друга основна кауза, в която взех дейно участие бяха протестите срещу монополите.  Наистина много се надявам натрупаната народна енергия на тези протести да не бъде похабена напразно и да има реални резултати. 

-Мислите ли че вече има реални резултати?

-Все още не. Предсрочната оставка на правителството на ГЕРБ не беше желания реален резултат. Искахме ревизиране на енергийните договори и прекратяване на тези, които са неизгодни за държавата. Искахме да се променят условията на монополните договори в полза на гражданите, ползватели на съответните услуги, защото в момента двете страни не са равнопоставени.

Искахме дружествата да поемат отговорност за извършените от тях злоупотреби. Защото проблемът не е само с цената на тока, но и с надписваната електроенергия, с възможността за манипулиране на електромерите, с не доброто поддържане на електрическата  мрежа и съоръжения. Мисля че действията, които извърши служебното правителство бяха непълни и може би по-скоро формални.

Ето наскоро имаше смъртен случай на дете, на който шефката на ДКЕВР реагира, бих казал скандално. Тя каза, че ако за всеки смъртен случай се наказват енергийните дружества, трябва да се забрани цялата енергийна система. Цитирам по памет.  Разбира се последната дума ще има прокуратурата, но такова отношение създава у хората усещането за безнаказаност и за това че са безгласни жертви.

-Кои са основните граждански каузи, които подкрепяте?

-Смятам да работя за гласуване на местен мораториум върху добива на шистов газ.

-Забелязвате ли, че все по-често се случва да се изсичат дървета в града, които по странен начин изчезват през нощта, на следващия ден се виждат дънерите им, а на по-следващия – вече площта е асфалтирана и все едно никога не е имало дърво. Какво е мнението Ви?

-Смятам, че трябва да има строг контрол върху зелените площи в града, защото те създават облика на града и са негово безценно предимство.   Одобрявам напълно идеята за изготвяне на регистър на зелените площи и контрол върху всяко посегателство.

-Имате едно интересно предложение за изграждане на паркинги в града. Бихте ли разказали повече?

-След много разговори стигнахме до извода, че подземните паркинги са най-доброто решение за града. Един такъв паркинг може да се изгради за 3 месеца. Проблемът е, че за да бъде изграден площта отгоре трябва да е свободна. А центърът на града е застроен.  Тогава ми дойде идеята, че дворовете на училищата са свободни през лятото. Тоест може да се построи паркинг под двора на едно училище за трите ваканционни месеца.  Естествено при залагане в проекта на пълната безопасност на децата и с изграждане на най-съвременни системи за климатизация.

-Как си представяте Варна след години?

-Варна е моят роден град. Аз съм част от него и той е част от мен. Представям си го модерен, подреден, чист, озеленен, функциониращ като културна, туристическа, университетска  столица на България, като силно вярвам,  че ще  се възродят и типичните за града производства.