Родители на първолаци с отворено писмо срещу междушколската омраза

Мисия Варна

28-06-2013, 17:34

Снимка:

© Varnautre.bg/ Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сложна математика в скандала между Математическата и "Захари Стоянов"

Според Инициативния комитет в никое друго школо не е регламентиран прием от 50 места

След като вчера в двора на Математическата гимназия бе свикана спешна родителска среща и бе инициирана подписка, днес в отворено писмо от Инициативен комитет на родители на деца, приети в ОУ "Захари Стоянов" апелират отговорните лица да помогнат за безпристрастно разрешаване на проблема в името на всички деца. Писмото е с адресат независимите български медии.

"Ние родителите на близо 170 деца сме силно притеснени от последните събития около "Казуса ОУ"Захари Стоянов" – МГ "Д-р Петър Берон", тъй като след всяка малка победа пред нас се изправя поредната трудност", гласи документът. В него родителите на първолаците споделят, че присъствайки на първата  родителска среща на са били посрещнати от огромна група родители на деца, приети в МГ "Петър Берон" на нарочно спешно събрание, озвучавано с мегафони и микрофони. "В двора на училището  се носеха призиви, които по-късно намериха своето място по дърветата за слагане на край на агресивното поведение на директора на основното училище г-жа Тодорка Колева, което веднага пък породи въпроса у нас това събрание ли е, протест срещу директора на нашето училище ли е, и ако е протест разрешен ли е бил той от Община Варна и Полицията, тъй като полицейско присъствие нямаше или е бойкот на работата на едно добре управлявано училище, което се е превърнало в предпочитано за децата от района, които вече не пътуват излишно до централните градски училища, както е било до скоро", се казва още в отвореното писмо.

Членовете на Инициативния комитет изразяват опасение, че директорът на Математическата гимназия използва родителите на своите ученици в лична си омраза към директора на ОУ"Захари Стоянов". Според тях, през последните две седмици директорката е била във влошено здравословно състояние и по никакъв начин не е взела участие в приема, осъществен от помощник директорите.

"Не е приемливо за нас като родители, като граждани, като цивилизовани хора да ставаме жертва на дългогодишните опити за унищожаване на основното училище. При така описаната ситуация всички останали действия в ущърб на ръководството на "Захари Стоянов" и в частност на директора г-жа Тодорка Колева са реваншистки, дискриминиращи и целящи подтискане на развитието на едно добро основно квартално училище заради  лична неприязън", категорични са родителите.

Според тях, това положение не е в полза за децата от основното училище, които по закон до 12-годишна възраст трябва да бъдат предавани от своите родители на техния възпитател и е недопустимо да пропътуват десетки километри до училище.

"В другото квартално училище, което е в района - ОУ "Г.С.Раковски", съвместяващо една сграда с Варненската V Гимназия, също е приело всички деца в шест паралелки, а места вече няма. Въпреки, че бяхме запознати със заповед, издадена от г-жа Хинева, директор на РИО – Варна, да бъдат приети само 50 деца, такъв прием не е определен на никое друго училище в града, ние продължавахме да отстояваме правото си. В резултат на натиска от наша страна, който се оповаваше на вече получено Решение на ПКК към Обс – Варна "Собственост и стопанство", с което се взе решение за преустройство и на нашето законово право да бъдем приети в желаното за нашите деца училище, изискахме да участваме в приема, при което се класираха всички 168 деца, отговарящи на критериите и се формираха 6 паралелки, 7 деца, с пълен комплект документи попаднаха в списъка на резервите, тъй като не покриваха критериите за прием", гласи още писмото.

В него родителите споделят също, че след дадени положителни становища по въпроса с преустройстройството на две помещения, използвани за малък физкултурен салон и актова зала от комисиите по образование и собственост и стопанство към Общинския съвет и след проведена среща с и.д. кмета Богдан Караденчев са имали надеждата, че разрешаването на проблема е близо. Те са подали жалба до директора на основното училище, Тодорка Колева, в която настояват да се приемат всички деца, отговарящи на критериите и живеят в кварталите "Чайка", "Бриз" и прилежащите местности.